Карта України без Криму зʼявилася в підручнику з української мови для 7 класів

Карта України без Криму зʼявилася в підручнику з української мови для 7 класів

13:45,
9 Вересня 2024
5889

Карта України без Криму зʼявилася в підручнику з української мови для 7 класів

13:45,
9 Вересня 2024
5889
Карта України без Криму зʼявилася в підручнику з української мови для 7 класів
Карта України без Криму зʼявилася в підручнику з української мови для 7 класів
Верстальники видання пояснили це технічною помилкою, а співавторка підручника Анастасія Онатій запустила флешмоб «Домалюй Крим».

У рекомендованому МОН та виданому цьогоріч за державний кошт підручнику «Українська мова» для 7 класу знайшли мапу України без окупованого Криму. Увагу на це звернула журналістка, авторка телеграм-каналу «Непозбувний книгочитун» Тетяна Гонченко. 

Вона знайшла мапу на сторінці 3 поряд з гімном України в електронному та друкованому варіанті підручника. Наразі помилку вже виправили в електронному примірнику. 

Співавторка підручника Анастасія Онатій визнала огріх та опублікувала коментар верстальників, які пояснили це технічною помилкою. Вони зауважили, що світлина, використана в підручнику, мала два шари зображень — з та без окупованих територій. 

«Ми щиро визнаємо свій недогляд, піктограма у формі України без Криму потрапила в книгу через прикру неуважність. Недоперевірили, недогледіли — ми можемо назвати це по-різному, але факт лишається фактом: ми несвідомо зробили боляче людям і перепрошуємо за це», — написала Онатій.

Анастасія Онатій зауважила, що цей випадок показав: на стоках тепер викладають «зручні» мапи України з двома «шарами» зображень — з Кримом і без. Вона запропонувала школярам домалювати елементи, яких не вистачає, а також закликала тих, хто знайде ще якісь помилки у виданні, повідомити авторам.

«Ми на 100% визнаємо цю помилку і пропонуємо виправити її разом з учнями та ученицями. Підтримайте нас, будь ласка. Ми пропонуємо запустити флешмоб "Домалюй Крим". Колеги-освітяни, виділіть 10–15 хвилин на уроці, щоб обговорити цю помилку з учнівством і домалювати піктограму в підручнику на сторінці 3.

Підтримайте нас — буде гарний привід поговорити про Крим, його українськість. А також, авжеж, про інформаційні пастки і важливість визнавати власні помилки», — зазначила авторка.

Скриншот надала Тетяна Гонченко

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Українець
17:15 / 09.09.2024
Ще раз. Увага! Авторка сама визнає, що використовувала іноземні антиукраїнські стоки. Бо в Україні не будуть пропонувати варіанти карти України без Криму.
Українець
17:12 / 09.09.2024
Що це за брехня!? Які два шари, які дві карти з і без окупованих територій!? Всюди достатньо карт цілісної суверенної України. Але ці свинюки використовували стоки, які належать країні-загарбнику, країні-вбивці. Випадково? Ні! Ідіоти повинні понести покарання! Це гірше ніж помилка, це відсутність самоповаги як українців, це ворожа підривна діяльність. Якщо прощати через "неуважність" - стане ще більше цих любителів безкоштовних стоків з антиукраїнським змістом.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду