У російській армії почали боротися з курінням. Сюжет UBR

00:00,
11 Березня 2013
962

У російській армії почали боротися з курінням. Сюжет UBR

00:00,
11 Березня 2013
962
У російській армії почали боротися з курінням. Сюжет UBR
Армія Росії протягом десятиліть пропагувала і заохочувала куріння. Тепер цю практику збираються припинити.

Міністерство оборони Росії планує виключити сигарети зі списку обов’язкових продуктів, що сходять до продовольчого пайка військовослужбовців. Таку інформацію з посиланням на власні джерела у міністерстві оприлюднило російське видання «Известия». Планується,  що ця норма набуде чинності вже до кінця 2013 року.

Російські ЗМІ відреагували на цю новину неоднозначно. Здавалось би, такий захід має позитивно вплинути на здоров’я сотень тисяч молодих чоловіків, а отже - має вітатися суспільством. Проте, у пресі знаходимо новини, в яких ця ідея критикується, куріння подається як соціальна норма, а його шкідливість - нівелюється: «Солдатские матери назвали запрет на выдачу сигарет в армии “дурацким”» або  «Солдаты Ижевска не бросят курить в армии даже не смотря на запрет»

Відповідно до нинішнього російського законодавства, солдатам, курсантам і студентам військових вузів мають видавати по 10 сигарет щодня і по 3 пачки сірників щомісяця.

За результатами досліджень російських соціологів, включення до армійського пайка сигарет призводить популяризації куріння серед чоловіків. Так, на момент закінчення строку служби відсоток курців серед солдат на 30-40% вище, ніж серед новобранців. І тільки 10% військовослужбовців після повернення з армії не курять. Ці дані озвучив відомий російський кардіохірург Лео Бокерія і один з розробників програми «Армія без тютюну» ще 2009 року під час зустрічі з міністром оборони Росії. Того ж року вперше заговорили про необхідність виключити з армійських пайків сигарети, проте, на законодавчому рівні це так і не закріпили.

Російська преса озвучувала різні версії того, чому гальмуються антитютюнові ініціативи в армії. Одна з них – сильне тютюнове лобі у Міністерстві оборони, яке захищає економічні інтереси тютюнників і блокує впровадження заходів по боротьбі з курінням серед військовослужбовців. «Контракт із Міністерством оборони – мрія будь-якої тютюнової фабрики. Поставляючи сигарети за держзамовленням, компанія продає вироби за фіксованою ціною, отримує стабільний ринок збуту, непоганий дохід, а також можливість формувати свою цільову аудиторію з контингенту, що вже відслужив – оскільки великою є ймовірність того, що полишивши армію вчорашні солдати продовжать курити», –  пишуть журналісти.

Суми, про які йдеться – величезні. Приміром, за даними Реєстрів державних контрактів Російської федерації, лиш у компанії «Донской табак», яка належить родині депутата Держдуми Івана Саввіді, протягом 2009 року держава викупила сигарет на  понад 60,5 млн. руб. Ще півмільйона рублів заплатили компанії «Усмань-тютюн», яка розробила сигарети «Прима армійська». Дизайн упаковки виконали в камуфляжних кольорах, сама ж пачка містила по 10 сигарет – добовий пайок солдата.

Сигарети «Прима армійська», фото - ntvsport.ru

У ЗМІ «Прима армійська» позиціонувалася як марка, яка допомагає кинути курити, а Міністерство оборони розхвалювали «за турботу про здоров’я солдат». Мовляв, сигарети розділені на три частини червоним пунктиром. На цих частинах міститься пояснення, якої шкоди зазнає здоров’я, якщо викурити кожну з них. За словами розробників, такі надписи мали б впливати на курця і спонукати його курити менше. Крім того, вони стверджували, що вміст смол у «Примі армійській» – нижчий, ніж у звичайних сигаретах, а отже вони менш шкідливі. Останнє не відповідає дійсності, адже Всесвітньою організацією охорони здоров’я доведено, що усі сигарети однаково шкідливі – саме через це виробникам у багатьох країнах, зокрема, і в Україні, заборонили вказувати на пачках певних марок, що сигарети є «легкими». Це вводить покупців в оману, адже створює ілюзію безпечності вживання тютюнових виробів.

Тож Міністерство оборони Росії  постачало солдатам «легкі» сигарети у такий спосіб «вберігаючи» їхнє здоров’я, замість того, аби повністю виключити сигарети з продовольчого пайка як це вже давно зроблено у багатьох країнах. Приміром, в Україні видавати сигарети солдатам заборонили ще 2002 року і замінили їх соками та згущеним молоком. В Ізраїлі солдатам і офіцерам заборонено курити з 2003 року. А у Великобританії навіть діють спеціальні програми підтримки військовослужбовців, які хочуть кинути курити – їм видають антинікотинові пластирі, гумки, забезпечують консультації психологів.

Включати сигарети до армійських пайків почали за часів Першої світової війни. Тоді вважалося, що тютюн збільшує витривалість солдат, знімає стрес і втому.

Нагадуємо, що у лютому 2013 року президент Росії Володимир Путін підписав антитютюновий закон, який, зокрема, забороняє куріння у громадських місцях, рекламу сигарет та їх продаж у кіосках.

За даними Міністерства охорони здоров’я Росії, курцями є 60% російських чоловіків і майже 22% жінок.  

 Джерело: «Известия», «Независимое военное обозрение», sigaretka.ru

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
vesti.az
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду