В Києві вперше оштрафували бар, що порушує закон про заборону куріння

00:00,
30 Січня 2013
486

В Києві вперше оштрафували бар, що порушує закон про заборону куріння

00:00,
30 Січня 2013
486
В Києві вперше оштрафували бар, що порушує закон про заборону куріння
Інспекція виписала найвищу суму штрафу - 10 тис. гривень, оскільки заклад неодноразово попереджували про те, що слід припинити порушення закону. 

Від початку дії закону, який повністю забороняє куріння у громадських місцях, минуло півтора місяця. Представники інспекції з питань прав споживачів, які стежать за його виконанням, кажуть: закону дотримуються, але не стовідсотково. Сьогодні виписали перший штраф бару, в якому злісно порушують норми.

Це бар у центрі Києва. Всередині люди курять кальян. Тим самим порушуючи закон. Сюди неодноразово навідувалися активісти та попереджували що за недотримання норм закону господарів закладу оштрафують. Але жодні вмовляння на них не подіяли.

- Тут продолжается внагляк курение в общественном месте. 

Коли активісти навідалися до бару втретє, туди завітали і представники з інспекції з прав захисту споживачів з позаплановою перевіркою. Зафіксувавши порушення закону склали акт. Ні власник закладу, ні бухгалтер тоді так і не з'явились. Адміністратор же доводив, що закон ніхто не порушував.

- В зале у нас никто не курит, а вот на летней площадке у нас курят, в помещении - ни одного человека.

Петро Король, юрист інституту медіа-права:

- Вони намагаються довести те, що це не є приміщення - це літній майданчик. Це їхній основний спосіб, як вони обходять законодавство. Але як я зазначив, що літній майданчик - це коли немає стін і немає криші. Якщо є криша, воно закрите, є стіни - це є приміщення, і там курити тютюнові вироби заборонено.

Сьогодні начальник інспекції з питань захисту прав споживачів Антон Кляцький підписав відповідні документи за якими власник бару повинен сплатити штраф у розмірі 10 тисяч гривень. Однак вручати їх було нікому. Представники бару який завинив, не з'явилися. Ми зателефонували до бару. Адміністратори кажуть що знали про запрошення. Але чому ніхто не прийшов пояснити не хочуть.

- Знали, а шо ми повинні перед вами тут відповідать, чому представник наш не прийшов? Я вам не обязана докладувать, чому наш представник не явився на засідання.

Якщо представники бару так і не з'являться за штрафом, його їм надішлють поштою. Виписали максимальний,тому що попереджали не один раз, кажуть в інспекції. За повторні порушення заклад можуть тимчасово прикрити.

Антон Кляцький, начальник інспекції з питань захисту прав споживачів в м.Києві:

- 90 днів повторні порушення можуть призвести до того, що можуть припинити діяльність в цілому закладу.

Цей штраф перший, кажуть інспектори, та нарікають на недосконалість закону. Нині інспекція має попереджати власників барів та ресторанів про перевірку за 10 днів. За цей час власники закладів можуть і попільнички прибрати, і дим розвіяти.

Джерело: Перший національний

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dibit.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду