Журналісту, що порушив заборону писати про футболіста у твітері, загрожує тюрма

00:00,
23 Травня 2011
1215

Журналісту, що порушив заборону писати про футболіста у твітері, загрожує тюрма

00:00,
23 Травня 2011
1215
Журналісту, що порушив заборону писати про футболіста у твітері, загрожує тюрма
Ані журналіста, ані футболіста не називають на ім’я. Ще один футболіст судиться із самим твітером.

Судові заборони на згадування публічних осіб, зокрема й у соціальних медіа, стають не меншою проблемою для британських журналістів, аніж сумнозвісне дифамаційне законодавство країни. Як повідомляє Journalism.co.uk, одному з британських телевізійних журналістів, ім’я якого не розголошується, загрожує ув’язнення через дописи у твітері, присвячені певному футболістові. Цей британський футболіст, якого у пресі позначають ініціалами TSE, раніше добився судової заборони на згадку свого імені в будь-яких медіа.

 

Генеральний прокурор Великої Британії Домінік Ґрів вирішує, чи порушувати справу проти журналіста. У разі, якщо він постане перед судом, йому може загрожувати до двох років позбавлення волі. Видання Mail on Sunday, не називаючи журналіста-порушника, цитує його: «Зараз мені нічого сказати з цього приводу, бо вирішуватиме суд. Мені байдуже, я говоритиму, що думаю, але справді є ймовірність, що я опинюся за ґратами».

 

Це вже друга «футбольно-твітерна» справа протягом тижня. Раніше суд визнав право іншого футболіста, якого називають СТВ, залишатись анонімним і не фігурувати у публікаціях про сексуальний зв’язок із фотомоделлю.  Газета The Sunday Herald in Scotland, на яку не поширюється заборона англійського суду, опублікувала фото цього самого СТВ. «Безумство законів про приватність» - дуже доречний заголовок.

 

Пояснюючи своє рішення опублікувати фото Ґіґґза, редактор The Sunday Herald in Scotland Ричард Вокер пояснив, що мав намір «показати сміховинність ситуації, в якій опинились газети, неспроможні опублікувати інформацію, що її кожен може отримати за секунду».

 

Закони, що захищають приватність, критикують усі – в тому числі й прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Кемерон, який уважає тотальні обмеження на згадки про публічних осіб несправедливими. Хоча в обох випадках ідеться не про суспільно важливі, а про приватні справи, які цікавлять насамперед жовту пресу. Тим часом маразм міцнішає – сам футболіст СТВ, яким виявився гравець «Манчестер Юнайтед» Раян Ґіґґз, позивається проти самої мережі мікроблогів Twitter, вважаючи сервіс винним у порушенні приватності. Слід зазначити, що англійські видання, хоч і протестують проти драконівських законів, називати футболістів побоюються.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду