У Китаї зникла всесвітньо відома  журналістка Гао Ю

У Китаї зникла всесвітньо відома журналістка Гао Ю

00:00,
29 Квітня 2014
1289

У Китаї зникла всесвітньо відома журналістка Гао Ю

00:00,
29 Квітня 2014
1289
У Китаї зникла всесвітньо відома  журналістка Гао Ю
У Китаї зникла всесвітньо відома  журналістка Гао Ю
У Китаї з минулого тижня не надходить жодної звістки від опозиційної журналістки Гао Ю (Ga Yu), повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ). 

Її Twitter мовчить. Mirror books, для якого вона часто пише статті, інформує, що не може з нею. Це засвідчує також Deutsche Welle, з якою співпрацювала китайська журналістка. Адвокат День Бяо (Teng Biao) висловив тривогу у зв’язку з тим,  що вона не відповідає на запити.

Натомість китайська влада не коментує зникнення безвісти всесвітньо відомої журналістки. 

70-річна Гао Ю, на яку часто посилаються у закордонній пресі, почала журналістську кар'єру 1979 року  кореспонденткою другої після Сіньхуа державної агенції China News Service. 1988 року вона стала заступницею головного редактора видання дисидентів-інтелектуалів Economics Weekly.

Гао Ю співпрацювала з низкою газет у континентальному Китаї та у Гонконзі. 1988 року вона опублікувала статтю у  гонконзькому часописі Mirror Monthly, яку мер Пекіна охарактеризував як «політичну програму потрясінь і заколоту». Він оголосив журналістку «ворогом народу».

1989-го, після антиурядових протестів на пекінській площі Тяньаньмень, Гао Ю арештували. Її тримали за ґратами понад рік і звільнили через проблеми зі здоров'ям. 1993-го вона знову потрапила під арешт. Журналістку засудили до 6-річного ув’язнення за звинуваченням «у розкритті державної таємниці». Її звільнили достроково.

Під час перебування у тюрмі Гао Ю була відзначена нагородою Всесвітньої асоціації газет (World Association of Newspapers) «Золотим пером Свободи» (The Golden Pen of Freedom). Її удостоїли також нагороди «За мужність у журналістиці» (Courage in Journalism Award) Міжнародної жіночої медіафундації (International Women's Media Foundation). Віденський Міжнародний інститут преси (IPI) назвав її однією із 50 «Героїв за свободу світової преси» (World Press Freedom Heroes).   

1999 року Гао Ю стала першою лауреаткою престижної премії ЮНЕСКО «За свободу світової преси» імені колумбійського журналіста-розслідувача Гільєрмо Кано (UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize).

Як відзначає КЗЖ, це рішення і вручення генеральним директором ЮНЕСКО нагороди Гао Ю за її відсутності викликали лють у Пекіні. Влада погрожувала закрити китайський офіс ЮНЕСКО і навіть вийти із цієї організації.

Китайська комуністична влада Гао Ю публічно називає не інакше як «кримінальним злочинцем».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Гао Ю, Джерело: VOA
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду