Ефіопія: журналістів звинувачують у тероризмі

00:00,
5 Липня 2011
1115

Ефіопія: журналістів звинувачують у тероризмі

00:00,
5 Липня 2011
1115
Ефіопія: журналістів звинувачують у тероризмі
Чинний в Ефіопії закон проти тероризму забороняє критично висвітлювати новини. За ґрати кинуто щонайменше двох журналістів, яких звинувачують в антидержавній змові. Очолювана прем’єр-міністром Мелесом Зенауї правляча партія вважає опозиціонерів терористами.

 

За інформаційними повідомленнями та свідченнями місцевих журналістів, Вубшета Тає (на фото) – заступника редактора провідної газети Awramba Times і Рійот Алему – колумністку тижневика Feteh тримають в ув’язненні без права листування і спілкування. Ефіопський уряд звинуватив їх у терористичної змови.

 

Згаданий закон передбачає кримінальну відповідальність за висвітлення діяльності угруповань, на які уряд начепив ярлик «терористичних». До їхнього числа належить і заборонена політична опозиційна партія «Джинбот-3». (Рух Ефіопії за справедливість, свободу і демократію. – Прим. перекладача.) Вперше закон проти тероризму використано проти журналістів.

 

Речник уряду Шімеліс Кемаль оголосив на прес-конференції в столиці країни Аддіс-Абебі: журналісти Тає та Алему належать до групи з дев’яти осіб, арештованих за підозрою у створенні терористичної мережі. Їх звинувачують також у плануванні нападів на об’єкти інфраструктури, телекомунікації та лінії електропередач.

 

Кемаль стверджував, що вони підтримували зв’язки з неназваною терористичною групою та з сусідньою Еритреєю. За його словами, поки ведеться розслідування, жодному журналісту не висунуто офіційного звинувачення.

 

Координатор громадської організації Africa Advocacy Мохаммед Кейта висловив «обурення тим, що урядовий речник публічно картає журналістів за тероризм. Натомість проти них не висунуто звинувачення у скоєнні якогогось злочину. Крім того, перебуваючи в ув’язненні, вони не в змозі дати йому відповідь. Тож журналістів слід негайно звільнити».

 

Тим часом в інтерв’ю Bloomberg News урядовий речник заявив, що арешт двох журналістів «не має жодного стосунку до поглядів, які вони публічно висловлювали».

 

Алему нещодавно розкритикувала методи, якими користувалася правляча партія для збору громадських коштів у фонд будівництва дамби на Нілі, а Тає як заступник головного редактора газети критично висвітлював діяльність місцевих політиків.

 

КЗЖ заявляє: «Звинувачення проти Вубшета Тає та Рійот Алему слід розглядати крізь призму дій адміністрації Ефіопії, яка тривалий час користується фабрикаціями, щоби змусити замовкнути критично мислячих незалежних журналістів і кинути їх до буцегарень».

 

Кемаль запевняв КЗЖ, що в тюрмах Ефіопії немає жодного журналіста. Наше розслідування виявило, що це неправда. Нині в Ефіопії за ґратами перебувають шість журналістів. Двоє з них – за підозрою у кримінальних злочинах, четверо, серед них Тає та Алему, – за підозрою в тероризмі.

 

Довідка. Ухвалений 2009 року в Ефіопії закон проти тероризму поширюється на журналістів і передбачає тюремне ув’язнення терміном до 20 років кожному, хто пише чи публікує інформацію, що її можна розцінити як сприяння тероризму. Співробітникам служб національної безпеки більше не потрібен дозвіл на прослуховування телефонів, перехоплення повідомлень чи конфіскацію власності. Правозахисні організації критикували цей закон за нечіткі юридичні формулювання та жорсткі міри покарання.

 

Комітет захисту журналістів (CPJ)

 

Переклад Аркадія Сидорука

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Awramba Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду