Суданське пекло

00:00,
7 Липня 2011
1277

Суданське пекло

00:00,
7 Липня 2011
1277
Суданське пекло
  Уряд африканського Судану наполегливо обирає мішенями нападок журналістів і видання, користуючись методами сфабрикованого судочинства, політизованих кримінальних звинувачень і конфіскацій.

 

Тюремна адміністрація повідомила Абу-Зір аль-Аміна – колишнього заступника вже неіснуючої опозиційної щоденної газети Rai al-Shaab, що його не звільнять 3 липня, як намічалося раніше. Замість цього журналіста переведуть під охорону державного звинувачення для подальшого розслідування, повідомили КЗЖ його рідні та колеги. Аль-Амін перебуває в буцегарні з травня 2010 року, і термін його ув’язнення мав закінчитися саме 3 липня.

 

Аль-Аміна, разом з іншими журналістами, звинуватили у «підриві конституції», «тероризмі та шпигунстві», «публікації сфабрикованих новин», «підриві престижу держави» та «в підбурюванні до заколоту». Свого часу КЗЖ охарактеризував це як «політизований судовий процес». Тоді аль-Аміну винесли вирок: 5-річне тюремне ув’язнення. Цей термін апеляційний суд скоротив до одного року.

 

Тюремники повідомили аль-Аміна, що державна прокуратура безпеки розслідуватиме два подані проти нього позови. Перший пов’язаний зі статтею, що передувала його ув’язненню у травні 2010 року. За цими звинуваченнями його вже було засуджено. Вони ґрунтуються на кримінальному кодексі, законі проти тероризму, законі про пресу та публікації, що потенційно загрожує смертним вироком.

 

Другий позов проти аль-Аміна подав офіцер безпеки, який, за свідченням журналіста, катував його під час ув’язнення у травні 2010 року. Офіцер звинувачує аль-Аміна в тому, що він завдав йому «важких тілесних ушкоджень». Родина журналіста це заперечує, стверджуючи, що аль-Амін лише вдався до самозахисту.

 

Він – не єдиний журналіст, який зіткнувся зі сфабрикованими кримінальними звинуваченнями. Джаафара аль-Субкі Ібрагіма, репортера приватної щоденної газети Al- Sahafa, утримують в одиночному ув’язненні з листопада 2010 року. На початку червня його звинуватили у «підриві конституційної системи», що передбачає жорсткі терміни тюремного ув’язнення і можливу страту. За свідченнями місцевих журналістів, судовий процес над Ібрагімом відкладено до 12 липня.

 

Натомість як повідомляється на сайті прихильної до опозиції щоденної газети Ajras al-Huriya, офіцери розвідувальної служби Судану не дозволили редакції цього видання передати розповсюджувачам число за 21 червня. При цьому не було надано ані пояснень, ані мотивів конфіскації видання. Це четверта подібна акція проти Ajras al-Huriya, вчинена протягом останніх трьох місяців. Два випадки сталися у квітні, ще один – на початку червня. В останні роки, як свідчить дослідження КЗЖ, у Судані було вчинено десятки таких конфіскацій.

 

На початку червня КЗЖ документував справи 10 журналістів, які зіткнулися з політизованими кримінальними звинуваченнями, що караються тривалими тюремними вироками. Усі вони чекають розв’язання, розгляд більшості з них було відкладено до липня.

 

 

Комітет захисту журналістів (CPJ)

 

Переклад Аркадія Сидорука

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
news352
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду