Мартиролог журналістів: не просто статистика

00:00,
28 Грудня 2011
1200

Мартиролог журналістів: не просто статистика

00:00,
28 Грудня 2011
1200
Мартиролог журналістів: не просто статистика
Виконавчий директор Комітету захисту журналістів Джоел Саймон – про те, чому різняться дані про загиблих журналістів.

Комітет захисту журналістів оприлюднив свій щорічний список журналістів, убитих по всьому світу. Для нас це завжди сумний привід, бо, складаючи його, згадуємо втрачених друзів. Водночас ми підтверджуємо свою відданість справедливості. Принагідно нам ставлять запитання щодо розслідування – чому наші цифри незмінно менші порівняно з тими, які наводять інші медіаорганізації?

Місія КЗЖ, що ґрунтується на міжнародному праві, – це боротьба за права всіх репортерів, не боячись репресій, вільно повідомляти новини. У цій боротьбі наш список загиблих журналістів – ключовий засіб пропагування. Зазвичай ми використовуємо його, щоб протистояти байдужості та некомпетентності урядів, як ми це робили останнім часом стосовно Пакистану, Мексики, Росії.

Тож ми виважено приймаємо рішення щодо кожного журналіста, включеного до нашого списку загиблих при виконанні професійного обов’язку. Щоби воно було обґрунтованим, спираємося на докладні дослідження своїх співробітників у Нью-Йорку і кореспондентів по всьому світу. Задля прозорості представляємо короткі відомості про кожного загиблого журналіста, обставини та мотиви його вбивства.

КЗЖ укладає також «непідтверджені списки». Йдеться про випадки, стосовно яких після ретельного дослідження ми не в змозі точно визначити мотивів убивства, хоча не виключено, що вони пов’язані з роботою. Ці списки лишаються у стадії активного розслідування. У тих випадках, коли стає доступною нова інформація, ми класифікуємо їх наново.

Цього року маємо незвично велику кількість непідтверджених випадків, передусім через украй заплутану ситуацію в деяких країнах Латинської Америки. Переплетення злочинності, корупції та повна відсутність офіційних розслідувань надзвичайно ускладнюють тут визначення мотивів убивств. Ми, як і раніше, закликаємо до справедливості, до того, щоб чинити тиск на уряди, аби вони розслідували всі ці випадки.

Наш мартиролог відрізняється від списків інших організацій передусім методологією. Колеги з «Репортерів без кордонів» складають свій список убитих журналістів. Міжнародна федерація журналістів і Міжнародний інститут безпеки інформації включають також до своїх списків репортерів, які загинули від час авто- та авіакатастроф або ж померли від хвороб. Це повністю відповідає їхній місії не тільки відстоювати справедливість, а й поліпшувати стандарти безпеки у сфері медіа.

Ми визнаємо, що у спільноті прихильників свободи преси різні групи проводять незалежні дослідження, використовуючи різні методики. Тож дані про загиблих різняться. Однак у нас спільна мета – висвітлювати те, яку ціну доводиться платити журналістам за право повідомляти новини. А ще – домагатися справедливості, коли репортери, виконуючи свій професійний обов’язок, наражаються на небезпеку.

Автор: Джоел Саймон, виконавчий директор Комітету захисту журналістів (CPJ)

Джоел Саймон – один із провідних світових експертів у сфері свободи преси. Автор численних публікацій з проблем медіа у Slate, The Columbia Journalism Review та в The New York Review of Books. Здійснив десятки міжнародних місій для сприяння свободі преси. Стежте за ним на Twitter @ Joelcpj.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
inogorodnii's
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду