Убивство по-бразильськи

00:00,
17 Лютого 2012
1219

Убивство по-бразильськи

00:00,
17 Лютого 2012
1219
Убивство по-бразильськи
Пауло Рокару, який писав про наркоторгівлю, було розстріляно у власній машині.

Поліція ще не натрапила на слід двох мотоциклістів, які вбили 51-річного журналіста Пауло Роберто Кардозу Родріґеса (Paulo Roberto Cardoso Rodrigues), відомого як Пауло Рокаро. Злочин було вчинено навпроти готелю Frontier, у центрі бразильського міста Понта Поран. Це сталося в прикордонному з Парагваєм штаті Мату Ґросу-ду-Сул.

В жертву влучили дев’ятьма, а не п’ятьма пострілами, як повідомляла спочатку поліція. Журналіст кермував автівкою Fiat Idea. Нічого цінного злочинці в нього не відібрали.

Рокару був головним редактором газети Jornal da Praça та власником новинного сайту MercosulNews. Він вів політичну колонку, а також писав про наркоторгівлю.

Його дружина 49-річна Нілда Кардозу (Nilda Cardoso) їхала слідом за чоловіком в автівці на відстані декількох метрів. За словами слідчого Клеміра Віейри Жуніора (Clemir Vieira Júnior), вона почула звуки пострілів, підбігла до чоловіка та перекинулася з ним кількома словами. Рокару надали допомогу, однак через п’ять годин після замаху він помер.

Бойовики на мотоциклі під’їхали до автівки журналіста, що рухалася, збоку. Дев’ять із дванадцяти випущених розривних куль влучили в нього. Слідчий вважає, що злочинці, які були в масках і втекли до Парагваю, – професійні убивці. Від парагвайського міста Педро Хуан Кабальєро бразильське Понта Поран відокремлює лише одна вулиця.

Слідчий сказав, що вже мав доступ до камер спостереження в готелі, біля якого було скоєно вбивство. Та вони не фіксують того, що відбувається на вулиці.

Рокару – батько двох синів, заснував місцевий відділок Партії трудящих і був членом Академії мистецтв. Разом із дружиною він гостював у колишнього мера міста Ваґнера П’янтоні (Vagner Piantoni). Той розповів UOL, що в обідній час він був у нього вдома і залишався з перервами до 11-ї години ночі. «Пауло двічі виходив. Перший раз – щоб купити сигарет, а другий – щоб придбати газету. Щоразу він затримувався по годині», – розповів екс-мер, із яким він приятелював упродовж 25 років.

П’янтоні стверджував, що йому незрозуміло, хто міг убити журналіста: «Він писав про все об’єктивно, й нічого поміж рядків. Трапилася якась дурниця». Та слідчий у цій справі не виключає жодного мотиву вбивства.

Джерело: UOL (Бразилія)

Переклад із португальської Аркадія Сидорука

P.S. Correio do Estado повідомила, що 2002 року Пауло Рокару опублікував книгу «Буря» (A Tempestade), в якій викривав наймані вбивства та екстремістські групи, що діяли поблизу кордону. «Через десять років, – зазначила газета, – він сам став жертвою кримінальної діяльності, яку відобразив у своїй книзі».

Це другий злочин проти журналістів, скоєний у Бразилії протягом тижня. Маріо Рандолфо Маркеса Лопеса (Mário Randolfo Marques Lopes) та його коханку Марію Апаресіду Ґімараньєс (Maria Aparecida Guimarães) було вбито на світанку в місті Барра ді Піраї (штат Ріо де Жанейро). Лопес був редактором сайту Vassouras na NET і викривав суддів, поліціантів і політиків.

«Чи стане Бразилія такою ж небезпечною країною, як Мексика чи Колумбія?» – запитують «Репортери без кордонів» (RSF). Торік за показником свободи преси цієї впливової міжнародної громадської організації вона втратила 41 позицію і скотилася на 99-те місце.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
flyonair.tumblr.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду