Китай: за вірші – за ґрати

00:00,
4 Лютого 2012
1769

Китай: за вірші – за ґрати

00:00,
4 Лютого 2012
1769
Китай: за вірші – за ґрати
Китайський письменник потрапив у в’язницю за вірш, у якому згадав події на площі Тяньаньмень.

Китайську владу тривожить згадка про події на пекінській площі Тяньаньмень, де 1989 року відбулися антиурядові заворушення, жорстоко придушені військовою силою.

Перша строфа вірша «Пора» китайського поета Чжу Юфу закликає:

Пора, народе Китаю! Пора!

Площа належить кожному.

Маєш дві ноги –

Пора вирушати на площу й робити свій вибір.

31 січня на судовому процесі в китайському місті Ханчжоу обвинувачі навели цей вірш як доказ того, що ветеран-дисидент «підбурював до повалення державної влади». В останні місяці це звинувачення призвело до тривалих термінів тюремного ув’язнення для інших активістів. Чжу, якому цього місяця минає 59 років, звинуватили в тому, що він використовує вірш як бойовий заклик до повстання в Китаї у стилі Жасминової революції. Анонімна онлайн-активність, що радше нагадує не згуртований рух, а окремі заклики до реформ, зазнала невдачі. Відколи в арабському світі почалися демократичні потрясіння, Пекін жорстко розправився з інакомисленням, арештувавши та кинувши до буцегарень десятки осіб, які наважилися відверто виступити проти уряду та його політики. Жертвами стали автори – такі як Чжу, юристи, журналісти й художники.

Чжу відсидів у 1999–2006 рр. у в’язниці за участь у заснуванні Демократичної партії Китаю – незареєстрованої організації, яку влада швидко розчавила, ув’язнивши її керівників. Колишнього редактора часопису тримали в одиночній камері. Зазвичай до цієї тактики вдавалися, щоби зламати непокірних політичних в’язнів. У 2007–2009 роках за звинуваченням у тому, що він нібито штовхнув поліціанта, Чжу відбував новий тюремний термін.

На теперішньому судовому процесі Чжу звинуватили в тому, що він не тільки пише вірші, а й бере участь у збиранні коштів для політв’язнів і дає інтерв’ю іноземним ЗМІ, використовуючи це для нападів на китайський уряд та її керівну ідеологію. Про це повідомляє базована в Нью-Йорку неурядова організація Human Rights in China. (Вирок Чжу, швидше за все, буде винесено цього місяця.)

Наприкінці січня інша нью-йоркська правозахисна організація, Human Rights Watch, оприлюднила свій щорічний список з аналізом ситуації у сфері прав людини у світі. Пекін посів у ньому непринадне місце.

На тлі швидких соціально-економічних перетворень і модернізації КНР лишається авторитарною однопартійною державою. Це накладає жорсткі обмеження на свободу слова, асоціацій і релігії, відкрито відкидає незалежність судової системи та свободи преси, свавільно (часто без судових рішень) обмежує та придушує діяльність захисників прав людини й організацій.

Крім того, уряд КНР цензурує інтернет, провадить надзвичайно репресивну політику в районах проживання етнічних меншин – таких як Тибет, Синьцзян і Внутрішня Монголія, систематично (за рідкісними винятками) нехтує зловживаннями владою в ім’я «соціальної стабільності». Він відкидає внутрішній міжнародний контроль за ситуацією з правами людини як спроби дестабілізувати й нав’язати країні «західні цінності». Відколи 2008 року в Пекіні відбувалися Олімпійські ігри, апарат безпеки, ворожий до лібералізації та правової реформи, постійно збільшується. Витрати китайської програми «підтримки соціальної стабільності» перевищують нині оборонний бюджет.

29 січня «Женьмінь жибао» – рупор Комуністичної партії Китаю, як і багато інших офіційних ЗМІ, з обуренням відкинула доповідь Human Rights Watch. За її твердженнями, деякі західні держави та неурядові організації перейшли в наступ на Китай у зв’язку з проблемами прав людини. Спочатку вони вдають, що правами людини нехтують, потім на доказ цього наводять чутки та спекулюють, сліпо звинувачуючи Китай у порушенні прав людини. Реальна мета – спотворити його міжнародний імідж.

Визнано, пише «Женьмінь жибао», що стан прав людини в Китаї перебуває на безпрецедентному етапі й нині досягнуто значного прогресу. Чому ж Захід і досі упереджено налаштований проти Китаю у сфері прав людини? Причина одна: менталітет холодної війни та ідеологічної гегемонії зберігаються й досі. Допоки Китай є соціалістичною країною, Захід настирливо спотворюватиме його імідж і вбачатиме в Китаї загрозу своїй системі.

Прихильники китайського уряду використовують ще один рубіж оборони. Китай підняв мільйони людей із бідності, а це і є фундаментальним досягненням у сфері прав людини. Що правда – то правда. Це чудовий здобуток. Але хіба це виправдовує придушення урядом тих, хто насмілюється брати під сумнів владу? Зрештою, тільки в таких країнах, як Китай, віршовані рядки, хоч би вони й підбурювали, можуть загрожувати тюрмою.

Ось остання строфа вірша Чжу:

Пора, народе Китаю! Пора!

Китай належить усім. Настав час

Обирати по своїй волі, яким буде Китай.

Джерело: Time (США)

Автор: Ганна Біч (Hannah Beech)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Чжу Юфу / bookmix.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду