Іран: передвиборчий зашморг для свободи преси

00:00,
1 Березня 2012
1142

Іран: передвиборчий зашморг для свободи преси

00:00,
1 Березня 2012
1142
Іран: передвиборчий зашморг для свободи преси
У переддень призначених на 2 березня парламентських виборів іранський  режим виніс тюремні вироки репортерам і  періодично блокував доступ до Інтернету мільйонам користувачів.

Про це з посиланням на іранські опозиційні та інші джерела повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Минулої суботи за звинуваченням «у пропаганді проти влади» та «в участі у зібраннях і в змові проти влади» було засуджено до 6-річного ув’язнення  Кух’яра Ґударзі (Kuhyar Goudarzi, який співпрацював з Комітетом репортерів за права людини (Committee of Human Rights Reporters - CHHR ).  Його вже арештовували у серпні 2011-го і понад 60 днів тримали в одиночній камері у столичній Евінській в’язниці.  Раніше за аналогічним звинуваченням він зазнав репресій у  грудні 2009-го і відбув рік у буцегарні.

Його матір Парвін Мохтаре (Parvin Mokhtare) арештували торік у серпні за те, що вона дала інтерв’ю міжнародним ЗМІ. Тоді її  син перебував у попередньому  ув'язненні. Нині вона сама відбуває однорічний тюремний термін.

 
20 лютого тегеранський революційний  трибунал засудив за звинуваченням «в участі у зборах і в змові проти національної безпеки» Махсу Амрабаді (Mahsa Amrabadi)  - журналістку, яка співпрацювала з кількома реформістськими виданнями. Вирок – рік  тюремного ув’язнення з відстрочою у виконанні. Махсу арештовували  в лютому 2011-го, однак звільнили під  заставу. Раніше, у жовтні 2010-го, її   засуджували до однорічного  позбавлення волі за звинуваченнями в антидержавній діяльності, пов’язані «з інтерв'ю та журналістськими матеріалами» (покарання, яке вона ще не відбула).

Її чоловік -  Масуд Бастані (Massoud Bastani), який також є журналістом, відбуває нині  6-річний тюремний термін у в'язниці Раджаї Шахр.
 

З 10 лютого, як повідомляють ЗМІ. Іранський режим періодично блокував доступ до Інтернету понад 30 мільйонам  користувачів. Вони не в змозі були користуватися послугами  Google – такими, як Gmail, Google Video,  You  Tube та іншими службами електронної пошти.

20 лютого, міністр телекомунікацій  Реза Таґіпур (Reza Taghipour) оголосив, що навесні Іран запустить  «національний Інтернет». Це призведе до блокуваня в країні більшої частки веб-мережі: Google, Facebook і Twitter.

Натомість двоє репортерів страждають від погіршення стану здоров'я в ув'язненні. Мехді   Хазалі (Mehdi Khazali) - онлай-журналіст, засуджений на початку лютого до 14-річного  тюремного терміну, 10-річного вигнання та 90 ударів канчуком,  під час голодування в Евінській буцегарні переніс серцевий напад. 18 лютого його доправили до шпиталю, а згодом знову повернули до тюрми.

Ув'язненого з  липня 2009 року журналіста Ікку Сахархіза (Iсса Saharkhiz) перевели до шпиталю 17 лютого після того, як його серцевий стан погіршився. КЗЖ не зміг отримати додаткову інформацію, чи він знову у  в'язниці, чи все ще перебуває в лікарні.


Іранський режим проводив стосовно  ув’язнених журналістів «політику дверей, що обертаютаються»: одних звільняли  у той час, як інших арештовували. Останні напади на пресу вписуються в  арешти десяти  журналістів, документовані КЗЖ  у січні цього року.

Коли Комітет захисту журналістів  проводив 1 грудня свій щорічний тюремний перепис, іранський режим тримав за ґратами 42 репортерів. Це – більше, ніж будь-яка інша країна в світі.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук
 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Обозреватель
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду