Турецьким журналістам погрожують за висвітлення катастрофи на шахті

Турецьким журналістам погрожують за висвітлення катастрофи на шахті

00:00,
23 Травня 2014
1170

Турецьким журналістам погрожують за висвітлення катастрофи на шахті

00:00,
23 Травня 2014
1170
Турецьким журналістам погрожують за висвітлення катастрофи на шахті
Турецьким журналістам погрожують за висвітлення катастрофи на шахті
Турецька влада ризикує спровокувати насильство щодо журналістів. Тому має припинити словесні атаки на них за висвітлення катастрофи на шахті у місті Сома і закликати своїх прихильників зробити так само, вважає Міжнародний інститут преси (IPI).

Стамбульський кореспондент німецького журналу Der Spiegel Хаснейн Казім (Hasnain Kazim) повідомив, що змушений був задля власної безпеки покинути Туреччину. Це сталося після того, як він отримав численні погрози у відповідь на статтю про катастрофу, в якій загинув 301 гірник.

Казім розповів Agence France-Presse, що до цього його спонукали «сотні» повідомлень у Twitter та Facebook з погрозами смерті. Вони почали надходити, коли журналіст послався на слова шахтаря «Йди до дідька!», адресовані прем'єр-міністру Реджепу Таїпу Ердоґану.

За словами репортера, тролі, пов’язані із правлячою Партією справедливості та розвитку (AKP) «не розуміли чи не хотіли розуміти, що то було чуже висловлювання, а приписали його мені та часопису Der Spiegel».

Репортерові турецької служби BBC Ренджіну Арслану (Rengin Arslan) так само погрожували у соціальних медіа. Причиною стало те, що прем’єр-міністр звинуватив журналіста у фабрикації відео, в якому родичі жертв катастрофи його критикували, повідомляє International Business Times. У 59-секундному кліпі дві жінки у чадрах на кладовищі у місті Сома, де сталася трагедія, висловили жаль, що вони голосували за правлячу партію. Місцеві мешканці віддали за неї голоси «з остраху» та за хабарі, заявили вони.

Ердоґан, не згадуючи конкретно турецьку службу BBC, розповів на партійній зустрічі, що Арслан нібито найняв цих двох жінок. Однак британська мережа відхилила його критику як «необґрунтовану» і підтримала журналіста.

IPI та її філія «Медіаорганізація Південно-Східної Європи» (SEEMO) висловили тривогу з приводу погроз журналістам.

«Напруженість після найгіршої гірничої катастрофи в історії Туреччини вже досягла високого рівня, - сказав старший радник зі свободи преси IPI Cтівен М.Елліс (Steven M. Ellis). - У цій атмосфері влада несе особливу відповідальність за те,  щоб уникати небезпечних коментарів. Інакше це може переконати її прихильників у тому, що переслідування чи залякування журналістів у будь-якому разі виправдані».

Речник медіаорганізації закликав прем'єр-міністра Ердоґана виявити відданість свободі преси, утримуючись від такої риторики і чітко вказати на неприпустимість погроз насильством щодо журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Р.Ердоган у м. Сома, hurriyetdailynews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду