Чілійський журналіст не може залишити країну через судову справу 61-річної давнини

00:00,
21 Серпня 2012
831

Чілійський журналіст не може залишити країну через судову справу 61-річної давнини

00:00,
21 Серпня 2012
831
Чілійський журналіст не може залишити країну через судову справу 61-річної давнини
88-річний Ернан Урібе Ортеґа (Hernán Uribe Ortega), ймовірно, не братиме наступного місяця участь у щорічному конгресі Латиноамериканської федерації працівників преси (FELAP) у Каракасі, одним зі співзасновників якої він був, повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Обгрунтовуючи свою відмову відновити паспорт ветерану журналістики, чілійська влада посилається на винесений йому 61 рік тому вирок у справі про дифамацію.

«Поновлення паспорту Ортеги з тієї ж причини затримувалося у 2006 році. Чи потрібно притягувати його до відповідальності за вирок багаторічної давнини щоразу, коли термін дії його закордонного паспорту закінчується?», – запитує RSF.

Ортегу, який працював у вже неіснуючій газеті Democracia, засудили до домашнього арешту у 1951 році за звинуваченням у образі тодішнього президента Габріеля Гонсалеса Віделу (Gabriel González Videla).

Подібне порушення, за прововими нормами, втрачає чинність через п’ять років – протягом цього ж терміну дійсні і чилійські паспорти, відзначають «Репортери без кордонів».

Свій останній закордонний паспорт Ортега використав  у 2005 році, під час поїздки на форум FELAP у Буенос-Айресі.

Коли ж журналіст спробував поновити паспорт наступного року, щоб взяти участь у святкуванні ювілею  регіональної журналістської організації в Мехіко, на нього очікували юридичні труднощі.

Чілійська Громадська  реєстраційна та ідентифікаційна служба (Civil Register and Identification Service, SRCEI) попросила журналіста  підготувати документальні докази того, що у 1951 році він відбув домашній арешт. Служба діяла згідно із ухваленим 2002-го року законом, який дозволяє робити подібні запити з метою пересвідчитися у відбутті вироків.

Тоді, у 2006 році, Ортега отримав свій паспорт в останню мить, завдяки підтримці колег-журналістів.

Нині, у 2012 році, «паспортна епопея» Ортеги повторюється. Чилійська Слідча поліція та SRCEI звинувачують одне одного у втраті документів. Що, в свою чергу, знову гальмує поновлення паспорту журналіста. І все це – незважаючи на приналежність паперів до справи із давно вичерпаним терміном давності.

Президент Асоціації чилійських журналістів Марсело Кастільйо (Marcelo Castillo) повідомив «Репортерам без кордонів», що він особисто порушував це питання у розмові з головою президентської адміністрації, – останній запевнив, що уряд від імені голови держави втрутиться у справу Ортеги.

«Бюрократична тяганина триває надто довго, і чілійський уряд  повинен без зволікань покласти цьому край», – резюмує RSF.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ернан Урібе Ортеґа (Hernán Uribe Ortega) / El Norte
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду