П’ятьох тибетських монахів арештували за розповсюдження інформації щодо утисків Тибету з боку офіційного Китаю

00:00,
10 Вересня 2012
1372

П’ятьох тибетських монахів арештували за розповсюдження інформації щодо утисків Тибету з боку офіційного Китаю

00:00,
10 Вересня 2012
1372
П’ятьох тибетських монахів арештували за розповсюдження інформації щодо утисків Тибету з боку офіційного Китаю
Китайські солдати і поліцейські здійснили рейд до тибетського монастиря Зілкар під час якого було заарештовано ченців Лобсанга Джінпу (Lobsang Jinpa), Тслутрі Калсанга (Tsultri Kalsang), Нгаванга Монлама (Ngawang Monlam) і Тсеванга Пему (Tsewang Pema), повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Ченцям інкримінували поширення ідей двох їхніх духовних однодумців, які вчинили акт самоспалення у травні цього року на знак підтримки ідеї відділення Тибету від Китаю. П’ятий монах, Сонама Шераба (Sonam Sherab), був заарештований за те, що знімав рейд.

Китайська поліція прибула у монастир вранці 1 вересня, повідомляє подробиці RSF. Сотні солдатів і поліцейських приїхали на 60 військових машинах і влаштували обшук у кімнатах ченців, вилучаючи комп’ютери, DVD, документи і фото. Після завершення обшуку прибули додаткові сили безпеки, а зв’язок у монастирі залишався відключеним.

Протягом останніх декількох місяців китайська  влада проводить арешти ченців, вилучає комп’ютери та електронні носії інформації, відзначають  «Репортери без кордонів». У червні за поширення інформації про становище в Тибеті засудили до 7-річного ув’язнення ченця Йонтена Г’ятсо (Yonten Gyatso). Раніше, у березні, з аналогічної причини опинилися за гратами троє ченців з монастиря Зілкар.

Умови, в яких утримують заарештованих  ченців, невідомі, крім цього, викликає стурбованість стан їхнього здоров’я, наголошують «Репортери без кордонів».

Міжнародна медіаорганізація засуджує проведені китайським урядом арешти тибетських монахів. Причиною цих арештів були лише спроби розповсюдити інформацію про дискримінаційне ставлення офіційного Китаю до Тибету, наголошує RSF .

«Репортери без кордонів» закликали китайську владу скасувати повну цензуру на висвітлення тибетських подій та дотримуватися міжнародних забов’язань у сфері справ людини.

У Індексі свободи преси 2011-2012 «Репортерів без кордонів» Китай посідає 174 місце серед 179 країн світу. Країна фігурує також у списку «Ворогів інтернету».

За даними BBC, з 2011 року у Китаї було здійснено близько 30 актів самоспалення, головним чином – у тибетських районах провінції Сичуань на південному заході країни.

Самоспалення на знак протесту проти релігійних репресій та жорсткого контролю Тибету з боку китайської влади здійснювали, як правило, молоді тибетські монахи. Передбачається, що більшість з них загинули.

Офіційний Китай звинувачує у сепаратизмі та підбурюванні до самоспалень духовного лідера тибетців Далай-ламу. Сам Далай-лама подібні звинувачення відкидає.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Акт самоспалення у Тибеті, лютий 2012 / Photo News
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду