Українська Wikipedia виступає проти закону про наклеп

00:00,
1 Жовтня 2012
1263

Українська Wikipedia виступає проти закону про наклеп

00:00,
1 Жовтня 2012
1263
Українська Wikipedia виступає проти закону про наклеп
«Акція починається о 0.00 1 жовтня 2012 року за київським часом, і оголошується безстроковою до відхилення цього законопроекту», – йдеться у заяві, оприлюдненій в блозі «Вікімедіа Україна».

«Небезпечність ухвалення подібного законопроекту пояснюється тим, що у проекті Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» конкретно не визначено що саме вважається наклепом, межі застосування закону, коло осіб, які підпадають під його дію, а також вводиться кримінальна відповідальність за наклеп, що є порушенням свободи слова, право на яку зафіксовано у ст. 34 Конституції України, згідно з якою кожна людина має право на свободу думки та слова, збирання, використання та поширення інформації у будь-який спосіб. Нагадуємо, що подібна законодавча норма існувала у Кримінальному кодексі УРСР у редакції 1960 року у вигляді статті 125 «Наклеп». При ухваленні нової редакції Кримінального кодексу України у 2001 року ця норма була вилучена як недемократична», – зауважує адміністрація української енциклопедії.

Крім цього, адміністрація української Wiki вказує і на те, що у разі ухвалення закону в статтях енциклопедії не можна буде використовувати публікації зі ЗМІ, оскільки буде «неможливо визначити, яка саме інформація є наклепом». Таким чином існуватиме можливість використовувати виключно офіційні біографії осіб. Представники енциклопедії зауважують, що така практика прямо суперечить базовим засадам Wikipedia, які передбачають необхідність подавати усі можливі точки зору на предмет статті.

«Практика застосування законодавства в Україні дає підстави вважати, що цим законопроектом Верховна Рада України намагається ввести тотальну цензуру в Україні з метою заборонити критикувати владу та можновладців, а тому під дію цього законопроекту підпадають усі громадяни України, в тому числі – і редактори української та інших мовних розділів Wikipedia», – йдеться у заяві адміністрації енциклопедії.

У разі подальших спроб з боку народних депутатів України ухвалити законопроект № 11013, відзначається у заяві, редактори української Wikipedia залишають за собою право на проведення страйку україномовного розділу енциклопедії проти його ухвалення.

«Громадська організація «Вікімедіа Україна» звертається до президента України, прем’єр-Міністра України, голови Верховної Ради України, народних депутатів України із закликом не ухвалювати закон та відхилити його як такий, що суперечить Конституції України. Ми висловлюємо свою занепокоєність ситуацією з можливістю введення обмеження на право інформування громадськості щодо суспільно-значимих осіб та подій, що також завдає шкоду поширенню вільних знань в Україні, оскільки обмежує коло джерел для інтернет-енциклопедії Wikipedia. Ми висловлюємо свою солідарність із журналістами та громадськістю, які виступають проти ухвалення закону «Про наклеп», – резюмують автори заяви.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Українська Wiki встановила банер проти законопроекту
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду