Саудівських блогерів засуджено до тюремного ув’язнення за критику влади у Facebook

00:00,
1 Липня 2013
1353

Саудівських блогерів засуджено до тюремного ув’язнення за критику влади у Facebook

00:00,
1 Липня 2013
1353
Саудівських блогерів засуджено до тюремного ув’язнення за критику влади у Facebook
Спеціалізований Кримінальний суд Саудівської Аравії виніс вироки від 5 до 10 років ув’язнення, а також на додатковий період заборонив виїжджати за кордон, сімом користувачам Facebook, які критикували дії влади. Про це 30 червня повідомляє правозахисна організація Human Rights Watch.

У судовому вироку, копію якого має Human Rights Watch, проти кожного із 7 підсудних висуваються різні звинувачення. При цьому всі вони визнаються винними у створенні Facebook-сторінок з метою «підбурювати до протестів, незаконних зібрань і порушення вірності королю». Блогери також звинувачуються в порушенні закону про боротьбу з кіберзлочинністю, яким забороняється створення і розповсюдження матеріалів, котрі «завдають шкоди громадському порядку».

Найсуворіший вирок, тюремне ув’язнення терміном у 10 років, винесено Абдаль-Хаміду аль-Амеру (Abd al-Hamid al-Amer), котрий звинувачується в організації акцій протесту за допомогою Facebook-груп al-Ahsa March 4 Youth Movement і The Free Men of al-Ahsa. Ці групи було створено на початку 2011 року, після того, як влада Саудівської Аравії заарештувала шиїтського шейха і релігійного лідера Тофіка аль-Амера (Tawfiq al-Amer), котрий публічно закликав до створення конституційної монархії. Арешт аль-Амера спричинив хвилю масових протестів. У квітні 2013 року Спеціалізований Кримінальний суд (The Specialized Criminal Court), створений в 2008 році для розгляду пов’язаних з тероризмом справ, виніс Тофіку аль-Амеру вирок: 4-річне тюремне ув’язнення із забороною виступати в усній і письмовій формі.

Всі семеро підсудних визнали, що виступали у Facebook на підтримку аль-Амера, однак заявили, що не вважають подібну позицію злочином, і заперечили намір «порушити вірність королю» і «завдати шкоди громадському порядку». Проти підсудних не було висунуто жодного звинувачення у використанні чи пропаганді насильства, що визнав навіть головний суддя процесу, відзначає Human Rights Watch

Влада Саудівської Аравії заарештувала сімох блогерів у вересні 2011 року, після чого 1,5 роки тримала їх у в’язниці в Даммані. Наприкінці квітня 2013 року блогери постали перед Спеціалізованим Кримінальним судом.

 «Багаторічні тюремні ув’язнення за публікацію мирних повідомлень в Facebook однозначно дають зрозуміти, що у Саудівській Аравії не існує безпечного способу висловитися навіть в соціальних мережах», – критикує дії представників саудівської Феміди заступник директора Human Rights Watch з питань Близькосхідного регіону Джо Сторк (Joe Stork).

Родина одного засудженого розповіла правозахисній організації, що жоден із семи засуджених блогерів не мав коштів для того, щоб оплатити послуги адвоката. Саудівська Аравія не надає адвоката, послуги якого є безкоштовними, громадянам, котрі не можуть дозволити собі найняти юриста. Прикметно, відзначає Human Rights Watch, що під час судового процесу вимоги підсудних провести розслідування того факту, що офіцери розвідки змушували їх підписувати зізнання «методами примусу і тортур», були відхилені як «неприйнятні».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Latuff Cartoons.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду