Рада Європи привітала рішення ВР щодо закону про наклеп

00:00,
2 Жовтня 2012
1431

Рада Європи привітала рішення ВР щодо закону про наклеп

00:00,
2 Жовтня 2012
1431
Рада Європи привітала рішення ВР щодо закону про наклеп
Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд привітав скасування Верховною Радою України законопроекту про наклеп, повідомляє BBC.

«Я вітаю той факт, що законопроект про криміналізацію відповідальності за наклеп був відкликаний у Верховній Раді України. Наклеп є предметом для виправданої стурбованості, але криміналізація відповідальності це – неправильна відповідь», – йдеться в заяві Торбйорна Ягланда (Thorbjørn Jagland), яку у Страсбурзі поширила його прес-служба.

Генеральний секретар Ради Європи закликав українську владу до діалогу зі ЗМІ, громадянським суспільством та всіма політичними силами – для того, щоб «домовитися про громадянські засоби, які забезпечать належний захист від наклепів без втручання в свободу висловлювання».

На ранковому засіданні у вівторок, 2 жовтня, Верховна Рада України 349 голосами скасувала прийнятий у першому читанні проекту закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини».

1 жовтня близько 300 журналістів, зокрема рух «Стоп цензурі!» та Незалежна медіапрофспілка України, провели під стінами Верховної Ради акцію протесту проти законопроекту № 11013 депутата Віталія Журавського,  яким планується запровадити кримінальну відповідальність за наклеп.

Як писала «Телекритика», 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем’єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Торбйорн Ягланд (Thorbjørn Jagland) / Flickr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду