Вже не «заколотник», та ще під судовим ковпаком

Вже не «заколотник», та ще під судовим ковпаком

00:00,
24 Жовтня 2012
1132

Вже не «заколотник», та ще під судовим ковпаком

00:00,
24 Жовтня 2012
1132
Вже не «заколотник», та ще під судовим ковпаком
Вже не «заколотник», та ще під судовим ковпаком
Після сильного тиску громадськості уряд штату Махараштра відмовився від звинувачень індійського карикатуриста  Асіма Тріведі (Aseem Trivedi) у  заколоті.

Однак вищий суд Бомбея відновив  розгляд справи і йому ще загрожують інші звинувачення.

25-річного карикатуриста, арештованого  8 вересня і (згодом звільненого під заставу – MS) могли засудити  до довічного ув'язнення, як винного у підбурюванні до заколоту. Тепер йому загрожує 3-річний тюремний термін за іншими звинуваченнями, зокрема, за  порушення закону про запобігання образі національної честі (The Prevention of Insult to National Honour Act)  та  закону про інформаційні технології (The Information Technology Act),  повідомив Комітетут захисту журналістів його адвокат Віджай Хіремат (Vijay Hiremath).

Правнича група Тріведі постійно підтримує зв'язок з міністерством внутрішніх справ, домагаючись відмови від решти звинувачень, інформував КЗЖ телефоном Алок Діксіт (Alok Dixit) – друг Тріведі та засновник Інтернет-кампанії «Врятуй його  голос!» (Save Your Voice!). «Ми раді, що обвинувачення у заколоті було вилучено, як і обіцяло міністерство внутрішніх справ, - сказав він. – Однак ми готові боротися за скасування решти звинувачень».

Тріведі не буде присутній на першому  слуханні. За словами адвоката, молодий художник-карикатурист проходить зйомки як кандидат на телевізійне шоу Bigg Boss  -  індійський аналог  Big Brother.

На своєму сайті Cartoons Against Corruption Тріведі критикував корупцію і публікував карикатури, які висміювали  національні символи. На одній із них будівлю парламенту Індії було зображено як брудний унітаз. Коли торік з'явилися карикатури, уряд закрив цей сайт.

Індійська влада не вперше піддає цензурі контент Інтернету. Політичні активісти стверджують, що уряд посилює моніторинг пропорційно посиленню звинувачень політиків у корупції. Цей вид цензури вказує на ширші масштаби «контролю кіберпростору», заявляв КЗЖ виконавчий директор Центру Інтернет-товариств (The Centre of Internet Societies)  Суніл Абрахам (Sunil Abraham).

Незважаючи на численні заклики скасувати закон про заколот британської доби, що зберігся у вигляді розділу 124 (А) кримінального кодексу Індії, його зазвичай використовують, щоб змусити замовкнути опозиційних  активістів і журналістів. Як повідомляють медіа, вищий суд Бомбея дав розпорядження уряду штату Махараштра представити проект циркулярного листа, виклавши в ньому обмеження та сферу його використання у майбутньому. Мета циркуляру – дати поліції конкретніше  уявлення про те, в яких випадках слід і в яких не слід висувати звинувачення у  заколоті.

Автор: Суміт Ґалхотра (Sumit Galhotra), експерт із прав людини та регіональних проблем Південної Азії. Співпрацював із CNN International, Amnesty International USA та Human Rights Watch.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: TheEpochTimes
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду