В Афінах судитимуть журналіста за публікацію списку багатіїв-неплатників податків

00:00,
31 Жовтня 2012
1143

В Афінах судитимуть журналіста за публікацію списку багатіїв-неплатників податків

00:00,
31 Жовтня 2012
1143
В Афінах судитимуть  журналіста за публікацію списку багатіїв-неплатників податків
У столиці Греції 1 листопада  розпочнеться гучний  судовий процес над журналістом-розслідувачем Костасом Ваксеванісом (Сostas Vaxevanis), котрий звинувачується у втручанні в приватне життя, повідомляє Міжнародний інститут преси (IPI). 

Причиною стала публікація Ваксеванісом у популярному часописі Hot Doc «списку Лагард» – переліку понад 2 тис. багатіїв, які тримають рахунки у женевському банку HSBC і, ймовірно, ухиляються від сплати податків.

Адвокат журналіста заявив The New York Times: якщо його визнають винним, окрім штрафу у розмірі €30 тис. Ваксеванісу загрожує не менше року тюремного ув’язнення.

Поліція заарештувала журналіста у передмісті Афін в неділю, буквально за декілька хвилин після того, як він повідомив своє місцезнаходження у Twitter, інформує Athens News. Через  три години  його звільнили, наказавши, втім, з’явитися на судове засідання.

Справа Ваксеваніса – продовження резонансного скандалу із «списком Лагард», який мав місце два роки тому.  2010 року Крістіна Лаґард (Christine Lagarde) – тодішня міністр фінансів Франції й теперішня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) – передала грецькій владі список, який і отримав назву за її прізвищем, однак згодом список зник. ЗМІ повідомляли, що в ньому фігурують імена політиків і бізнесменів високого рангу, яких варто перевірити на предмет несплати податків.

Після оприлюднення «списку Лагард» грецька влада зіткнулася зі звинуваченнями у бездіяльності. Натомість поліція країни стверджувала: немає  доказів того, що особи або компанії, включені до списку, порушували  закон, не сплачували податки, або «відмивали» гроші.

Репортери без кордонів (RSF) розцінюють теперішні дії грецької влади проти власника й редактора часопису Hot Doc та продюсера національної телевізійній програмі Koutis Tis Pandoras («Ящик Пандори») як «сприяння впровадженню повної цензури на висвітлення важливої для громадськості інформації». Міжнародна медіаорганізація також наполягає на дотриманні прав Костаса Ваксеваніса, зокрема, права на збереження конфіденційності джерел інформації.

Координатор програми Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів (CPJ) Ніна Огнянова, характеризує справу Ваксеваніса як «огидну атаку на право громадськості притягнути владу до відповідальності». Журналістам,  наголосила вона,  має бути гарантовано право повідомляти інформацію, не лякаючись репресій.

Генеральний секретар Медіа-організації Південної та Східної Європи (SEEMO) Олівер Вуйович (Oliver Vujovic)  закликав грецький суд встановити, чи є насправді публікація резонансного списку у Hot Doc порушенням права на приватне життя. Однак громадськість, наголосив він, має право знати, чи справді фігуранти списку ухилялися віж сплати податків, особливо нині, коли Греція перебуває у економічній кризі. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Костас Ваксеваніс (Сostas Vaxevanis) / EPA
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду