Закон про Доступ виконується лише в 4-х областях – моніторинг Центру Політичних Студій та Аналітики

00:00,
14 Листопада 2012
1136

Закон про Доступ виконується лише в 4-х областях – моніторинг Центру Політичних Студій та Аналітики

00:00,
14 Листопада 2012
1136
Закон про Доступ виконується лише в 4-х областях – моніторинг Центру Політичних Студій та Аналітики
Центр Політичних Студій та Аналітики продовжує щомісячний моніторинг прозорості та відкритості органів місцевої влади та самоврядування.

Право на доступ до публічної інформації надає можливість громадянам контролювати діяльність представників влади та робить їх підзвітними перед громадськістю. Особливо ефективним цей механізм контролю є на місцевому рівні, адже громадяни більше цікавляться тим, що відбувається безпосередньо в їхньому місті чи районі. Крім того, вони знають хто саме і за що відповідає в їхньому населеному пункті. Тому є надзвичайно важливим, щоб право на доступ не порушувалось урядовцями, і щоб вони надавали всю публічну інформацію на запити громадян – Центр Політичних Студій та Аналітики продовжує щомісячний моніторинг прозорості та відкритості органів місцевої влади та самоврядування.

Результати жовтневої хвилі запитів продемонстрували, що лише  2 обласні державні адміністрації та 3 міськради міст обласного значення не надали відповідь на інформаційний запит. Це – Житомирська й Чернівецька ОДА, а також Дніпропетровська, Черкаська, Чернівецька міські ради.

Рейтинг найзакритіших органів місцевої влади та місцевого самоврядування наразі також очолюють Херсонська та Луганська міські ради.

Це пов’язано з тим, що попри надання відповіді як такої, державні службовці, відповідальні за забезпечення реалізації права знати для українських громадян, не належно виконують свої функції. Відповідь була надана із запізненням та не в повному обсязі задовольняла всі поставлені питання.

Найвідкритішими обласними державними адміністраціями стали – Волинська, Одеська та Сумська, отримавши 5 балів з 5. Відповіді були оформлені належним чином, надані вчасно, у визначений законом п’ятиденний термін, і містили відповіді на всі поставлені у запиті питання.

Те саме стосується й Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Рівненської Сумської міських рад, які забезпечили доступ до публічної інформації, в межах своїх повноважень.

На жаль, жодна область в цілому не показала такий гарний результат як деякі обласні державні адміністрації та міські ради, однак Сумська, Запорізька, Київська та Харківська області змогли подолати чотирибальний бар’єр, втративши лише один бал з п’яти у рейтингу прозорості органів влади. Більшою мірою, на закритість цих регіонів вплинуло неналежне виконання Закону про Доступ районними державними адміністраціями та міськими радами невеликих міст в області.

В порівнянні з вереснем, список областей, де вкрай важко отримати публічну інформацію, поповнився Житомирською та Чернівецькою, які наразі складають компанію Чернігівській області у рейтингу найзакритіших областей.

Насамкінець, хочеться відзначити Сумську, Запорізьку, Тернопільську обласні державні адміністрації, а також Рівненську, Запорізьку, Житомирську міські ради, які щораз засвідчували свою відкритість протягом останніх півроку проведення моніторингу.

Моніторинг здійснюється Центром Політичних Студій та Аналітики за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні в рамках проекту «Знати, щоб діяти!».

Детальніше з новинами про доступ до публічної інформації можна ознайомитись на сайті «Прозора Бюрократія»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Newzz
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду