У Росії пропонують повернутися до практики реагування влади на журналістські розслідування

00:00,
20 Листопада 2012
900

У Росії пропонують повернутися до практики реагування влади на журналістські розслідування

00:00,
20 Листопада 2012
900
У Росії пропонують повернутися до практики реагування влади на журналістські розслідування
З відповідною пропозицією виступив голова так званої групи незалежних депутатів, яка відокремилася від фракції «Справедливая Россия», Леонід Левін, повідомляє РІА «Новости».

На круглому столі, присвяченому питанням взаємодії влади та ЗМІ, що відбувся у понеділок, Леонід Левін озвучив пропозицію повернутися до практики, коли влада реагує на критичні матеріали у ЗМІ, повідомляючи про вжиті заходи у двотижневий термін. На думку Левіна, така практика може стати інструментом подолання корупції.

«Я глибоко переконаний у тому, що, ігноруючи зусилля журналістів, які намагаються звернути увагу на важливі суспільні проблеми, влада налаштовує їх проти себе.  Тому, можливо, повернутися, в тому числі і з законодоавчою ініціативою щодо відновлення процедури обов’язкового реагування представників влади на критичні виступи у ЗМІ... з інформуванням редакції щодо вжитих заходів у двотижневий термін», – відзначив Левін.

Леонід Левін також нагадав, що це регламентувалося наказом президента від 6 червня 1996 року, який було скасовано у 2002 році.

«Цілком вірогідно, що саме у зв’язку із скасуванням в 2002 році цього наказу, ми маємо сьогодні таку хвилю корупції разом із глибоко вкоріненим у суспільстві відчуттям її безкарності», – зауважив він.

Учасники круглого столу лідер «ЛДПР» Володимир Жириновський та представник «КПРФ» Володимир Бортко відзначили, що реагувати влада подібним чином може, проте слід враховувати і той факт, що ЗМІ в пошуках сенсацій можуть публікувати неперевірену, а іноді і неправдиву інформацію.

«Вважаю, що багато чого можна зробити не тільки шляхом державного регулювання, але і всіляким заохоченням саморегулювання галузі, тому що професійна журналістика, сама медіаспільнота, набагато швидше, аніж ми, законодавці, може реагувати на ті виклики, які є, і намагатися знайти гідні адекватні відповіді», – зауважив віце-спікер Держдуми Сергій Желєзняк.

Як підкреслив віце-спікер, діючого російського закону про ЗМІ від 1991 року дотепер зміни майже не торкалися.

Також важливо, щоб законодавчі зміни у сфері регулювання ЗМІ розроблялися спільно із представниками медіаіндустрії, резюмував Желєзняк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Mashable
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду