Комітет захисту журналістів розпочав кампанію за припинення погрому преси в Ірані

Комітет захисту журналістів розпочав кампанію за припинення погрому преси в Ірані

00:00,
13 Червня 2014
1154

Комітет захисту журналістів розпочав кампанію за припинення погрому преси в Ірані

00:00,
13 Червня 2014
1154
Комітет захисту журналістів розпочав кампанію за припинення погрому преси в Ірані
Комітет захисту журналістів розпочав кампанію за припинення погрому преси в Ірані
Комітет захисту журналістів ініціював глобальну кампанію у соціальних мережах, мета якої – покласти край жорстоким тривалим переслідуванням репортерів в Ірані. Про це у своєму блозі на сайті організації пише аналітик CPJ з питань Близького Сходу та Північної Африки Джейсон Стерн (Jason Stern).

Кампанія у соціальних медіа пов’язана із п’ятою річницею президентських виборів в Ірані. Тоді переможцем оголосили Махмуда Ахмадінежада, що викликало бурхливі протести проти фальсифікацій. Далі було придушення бунту та початок погрому преси.

З 12 червня по 7 липня Комітет захисту журналістів розміщуватиме на своєму близькосхідному та північноафриканському аккаунті у Twitter @cpjmena повідомлення, що відтворюють події, пов’язані з жорстокими утисками журналістів в Ірані.

КЗЖ висловлює сподівання, що користувачі сайту приєднаються до започаткованої ним кампанії та обмінюватимуться власними спогадами про драматичні події, що відбувалися п'ять років тому. Він закликає розміщувати у соціальних медіа власні знімки, відео й тексти, пов’язані з протестами та їхнім придушенням, використовуючи хештеги #IranElection та # 5YearsAgo.

Медіаорганізація закликає надсилати власні твіти про переслідування преси й репортерів, звертаючись до Верховного  лідера Ірану Аятолли Сеєда Алі Хосейні Хаменеї та до президента Хасана Рухані, який переміг минулого року на виборах як поміркований політик.

Водночас КЗЖ пропонує використовувати свій набір англомовних твітів.

За п’ять років, відколи до влади прийшов Махмуд Ахмадінежад, в Ірані багато чого змінилося, констатує медіаорганізація. Гучна вимога «де мій голос?» вже не лунає на вулицях міст. Однак кандидати у президенти Мір-Хоссейн Мусаві (Mir-Hossein Mousavi) та Мехді Каррубі (Mehdi Karroubi), які сприяли тоді спалаху масового  руху протесту, нині скніють під домашнім арештом.

На місце попереднього президента прийшов Хасан Рухані, який здобув перемогу на виборах, висунувши програму міжнародного співробітництва та проведення реформ. З його обранням дехто почав вважати, що 2009 рік уже відійшов в історію й Іран рухався вперед.

Однак у сфері свободи преси надто багато чого залишилося в Ірані таким, як і півдесятиріччя тому. У день президентських виборів 2009-го за ґратами перебували 9 репортерів. Майже через місяць КЗЖ оголосив Іран найгіршим тюремником у світі для журналістів. Тоді кількість медійників у тюрмах сягала тридцяти. Як засвідчили подальші розслідування, воно приголомшливо збільшилося, щонайменше до 39-ти.

Іран щороку входить до числа трьох найгірших тюремників світу. 2013-го, згідно з дослідженням КЗЖ, у в’язницях там перебували не менше 35 репортерів. Чимало інших журналістів ставали жертвами репресій у рамках політики «дверей, що обертаються». Одних влада тимчасово звільняла, арештовуючи тимчасом інших.

Десятки репортерів, побоюючись подібної долі, змушені були покинули країну. «Те, що раніше вважалося безпрецедентним, стало новою нормою», - резюмує КЗЖ.

Ініціюючи кампанію проти переслідування журналістів в Ірані, організація не висуває надмірно амбітної мети. «Протягом трьох тижнів наша розповідь не буде повною, навіть більша її частина лишиться не розкритою, - визнає КЗЖ, - Однак це знаменуватиме найважливіший, поворотний момент для Ірану – країни, що заслуговує на особливу увагу».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Махмуд Ахмадінеджад, en.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду