Держдума РФ ввела заборону на мат у ЗМІ

00:00,
20 Березня 2013
1444

Держдума РФ ввела заборону на мат у ЗМІ

00:00,
20 Березня 2013
1444
Держдума РФ ввела заборону на мат у ЗМІ
Держдума РФ ухвалила у третьому заключному читанні закон, яким встановлюються штрафні санкції за використання ЗМІ нецензурних слів та висловлювань. Відповідні зміни буде внесено до закону «Про ЗМІ».

Закон передбачає штрафи: для громадян – від 2 тис. до 3 тис. російських рублів з ​​конфіскацією предмета правопорушення, для посадових осіб –від 5 тис. до 20 тис. рублів з ​​конфіскацією, для юридичних осіб – від 20 тис. до 200 тис. рублів з ​​конфіскацією, повідомляє РІА «Новости».

Один з авторів законопроекту, віце-спікер Держдуми Сергій Желєзняк («Единая Россия»), розраховує, що Рада Федерації розгляне законопроект 27 березня. За словами Желєзняка, зараз встановлено відповідальність за мат в громадських місцях, а за мат в ЗМІ, які по суті теж є публічним простором, такої відповідальності немає. Відповідальність за нецензурну лайку зараз передбачається двома статтями КоАП – «образа» (штраф для громадян від 1 тис. до 3 тис. російських рублів, для юросіб – від 50 тис. до 100 тис. рублів, за публічну образу штраф для громадян від 3 тис. до 5 тис. рублів, юросіб – від 100 тис. до 500 тис. рублів) і «дрібне хуліганство» (штраф від 500 до 1 тис. рублів або арешт до 15 діб).

Відмовилися підтримати закон думська опозиція у складі «КПРФ», «ЛДПР» і «Справедливой России». «Оскільки шановні автори перелік нецензурної лайки не надали, ми не будемо голосувати за цей законопроект», – заявляв тиждень тому представник фракції «ЛДПР» Сервій Іванов.

Заступник голови конституційного комітету та представник Держдуми в Конституційному суді Дмитро Вяткін пояснив, що в законі не може бути наведено перелік нецензурних слів, вживання яких обмежує нова норма, оскільки такого закритого списку ніколи не було. Визначати, що вважається матом, будуть експерти-філологи. Для них це не буде проблемою, відзначив Вяткін, оскільки є відповідні словники і дослідження.

Він також нагадав, що вживання нецензурної лексики каралося і до революції, і в радянський час. Найчастіше, за словами Вяткіна, мат зараз трапляється у теле- і радіопрограмах, як правило, у прямому ефірі, при цьому на федеральних каналах такі випадки – рідкісні. Крім цього, Вяткін підкреслив, що на інтернет-ЗМІ законопроект теж поширюється.

При цьому заміна нецензурного слова крапками або звуковим сигналом у російських ЗМІ, як і раніше, дозволяється.

«Якщо «запікано» повністю – підстав притягати до відповідальності немає, вгадати слово, яке не прозвучало, неможливо Якщо ж «запікано» частину нецензурного висловлювання, то це вже експерти будуть визначати», – цитує Сергія Желєзняка «Интерфакс».

За його словами, експерти визначать, чи допомогло «запікування» приховати нецензурну лайку. «Якщо у слові з трьох літер приберете центральну літеру і зміните її на зірочку, це не означає, що ніхто не зрозуміє, що у вас написано», – додав віце-спікер.

Желєзняк запевнив, що «абсурдних» штрафів, коле нецензурну лайку визначити неможливо, очікувати не варто. «Тоді треба штрафувати і зоряне небо – воно все складається і зірочок. Мова йде про прямий, не закритий зірочками, мат», – додав він.

Він також підкреслив, що ЗМІ, які будуть неодноразово порушувати закон, після декількох попереджень Роскомнагляду можуть бути позбавлені ліцензії.

Щодо інтернтет-видань Желєзняк пояснив: «Якщо протизаконний коментар видалено протягом доби після повідомлення Роскомнагляду, то відповідальність не настає, якщо після повідомлення ЗМІ не видалило коментар або свідомо залишило, тоді настає відповідальність».

Він також зауважив, що в Держдумі поки не обговорюють регулювання нецензурних висловлювань у соцмережах. «Якщо у вас є пропозиції, як припинити лайку в соцмережах, я із задоволенням вислухаю, але мені здається, потрібно або відмовлятися від цих співрозмовників, або не звертати уваги», – сказав Желєзняк у відповідь на запитання журналіста.

На художні твори закон розповсюджуватися не буде, пояснив депутат «Единой России» Дмитро Вяткін.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: РІА «Новости».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду