Саудівська Аравія може заблокувати популярні месенджери, зокрема Skype, Viber і WhatsApp

00:00,
1 Квітня 2013
1392

Саудівська Аравія може заблокувати популярні месенджери, зокрема Skype, Viber і WhatsApp

00:00,
1 Квітня 2013
1392
Саудівська Аравія може заблокувати популярні месенджери, зокрема Skype, Viber і WhatsApp
У Саудівській Аравії можуть заблокувати популярні сервіси дзвінків та обміну миттєвими повідомленнями, зокрема, Skype, Viber і WhatsApp, якщо провайдери не дотримуватимуться «правил». Про це повідомляє CNN з посиланням на місцеве інформагентство SPA.

Комісія з комунікацій та інформаційних технологій Саудівської Аравії (The Communications and Information Technology Commission, CITC) оприлюднила заяву, в якій наголошується, що регулятор «вживатиме відповідних заходів стосовно цих додатків і сервісів у разі недотримання правил».

При цьому у заяві не конкретизується, яким чином у додатках, що дозволяють користувачам обмінюватимя текстовими повідомленнями та пропонують послуги інтернет-телефонії, порушуювалися будь-які правила, відзначає CNN.

Натомість представники CITC вимагають від провайдерів «співпрацювати з розробниками цих програм для задоволення нормативних вимог».

Оприлюднене у неділю повідомлення стало відповіддю на поширену саудівськими ЗМІ інформацію про те, що CITC «попросила»  телекомунікаційні компанії дозволити уряду контролювати інтернет.

Незважаючи на неодноразові спроби, CNN не вдалося зв’язатися з CITC чи з будь-якою із трьох компаній-провайдерів Саудівської Аравії (Saudi Telecom Co, Zain Group і Mobily), щоб отримати коментар.

Чимало користувачів соціальних мереж висміяли цей «недільний хід», відзначає американська телемережа.

«У мене таке відчуття, що це набридло», – відзначила одна з найвідоміших блогерів Саудівській Аравії Іман Аль-Нафджан (Iman Al-Nafjan). «Усі знизуть плечима», – додала вона.

«Я не злюся. Мене просто дивує те, що уряд Саудівської Аравії не еволюціонував за межі цієї тактики. Я вважала, що вони могли вчинити ліпше, не вдаючися до погроз заборонити ці програми», – заявила Аль-Нафджан, відома у Twitter як @Saudiwoman.

Аль-Нафджан розповіла CNN, що її не дивує те, коли саме з’явилося повідомлення. «Гадаю, що це значною мірою пояснюється тим, що у Саудівській Аравії відбулося чимало демонстрацій, організованих з допомогою WhatsApp», – пояснила вона. Аль-Наджаф має на увазі останні, хоча й малочислені, демонстрації з вимогою звільнення політичних в’язнів.

Саудівська Аравія – абсолютна монархія. Протестувати тут заборонено. Однак 60% населення країни – молодь віком до 30 років. Тож число користувачів інтернету швидко зростає, констатує CNN.

Аль-Нафджан говорить, що саудівські активісти почуваються безпечніше, використовуючи закодовані додатки Skype і WhatsApp.

.

За словами Крістофера Девідсона (Christopher Davidson), автора книги After the Sheikhs: The Coming Collapse of the Gulf Monarchies («Після шейхів: майбутній крах монархій Перської затоки»), саудівський уряд все більше і більше хвилюють вияви інакомислення в інтернеті.

Саудівська влада, пояснив Девідсон, шукатиме способи контролювати ці програми, оскільки це – «головні знаряддя  модернізації технологій, що не можуть бути поглинені і контролюватися національними урядами та їхніми апаратами безпеки».

«У минулому наші voice-to-voice сервіси блокувалися, - сказав Девідсон. – Іноді з економічних причин, у спробі захистити державну телекомунікаційну монополію. У деяких монархіях Перської затоки блокували Skype. Однак тепер, гадаю, цілком зрозуміло – владу найбільше тривожить соціальне та політичне використання цього засобу масової інформації».

На думку Аль-Нафджан, зусилля владної верхівки – «марна трата часу».

«Поки доступний інтернет, вони не зможуть покінчити зі свободою слова. Вона вже вийшла за точку неповернення», – резюмувала вона.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Wordpress/sachaorloff.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду