Мексиканському журналісту, котрий розслідує вбивство колеги, загрожує розправа

00:00,
30 Квітня 2013
1232

Мексиканському журналісту, котрий розслідує вбивство колеги, загрожує розправа

00:00,
30 Квітня 2013
1232
Мексиканському журналісту, котрий розслідує вбивство колеги, загрожує розправа
Кореспонденту мексиканського тижневика Proceso Хорхе Карраско Арайсага загрожує викрадення й фізична розправа. Про це повідомляє видання Proceso з посиланням на власні джерела.

Тижневик Proceso, який викриває таємні змови між владою та наркобаронами, опублікував отриману з конфіденційних джерел інформацію. Влада штату Веракрус, відзначається у матеріалі, має намір «приборкати» Хорхе Карраско Арайсагу (Jorge Carrasco Araizaga), котрий поставив під сумнів легітимність судового вироку і веде незалежне розслідування вчиненого рік тому убивства кореспондента цього видання Рехіни Мартінес Перес (Regina Martinez Perez).

У відповідь на нові публікації Карраско у тижневику Proceso, відзначається у новоопублікованому матеріалі видання, теперішні й колишні державні чиновники, агенти служби безпеки та представники прокуратури на таємних зустрічах обговорювали можливість помсти журналісту. Посилаючись на власні джерела, редакція Proceso ствержує, що учасники змови мають на меті з’ясувати, де переховується журналіст і викрасти його.

Тижневик у подробицях інформує про таємні зустрічі, на яких були присутні члени Національної комісії з прав людини (La Comision Nacional de los Derechos Humanos), генеральної прокуратури Мексики (La Procuradura General de la Republica) і Міністерства внутрішніх справ (La Secretaria de Gobernacion).

Губернатор штату Веракрус Хав’єр Дуарте де Очоа (Javier Duarte de Ochoa), генеральний прокурор та інші високопосадовці категорично заперечили свою присутність на подібних зібраннях, а також факти погроз на адресу Хорхе Карраско Арайсази. Відкритий лист з цього приводу урядовці надіслали і до редакції Proceso.

Переслідування Карраско веде початок від 28 квітня 2012 року, коли Рехіну Мартінес Перес знайшли задушеною у ванній кімнаті власної оселі у місті Ксалапі. Перес була відома як автор журналістських розслідувань діяльності наркокартелів і з’язків наркобаронів з місцевою владою.

Винуватцем злочину було визнано неписьменного віч-інфікованого Хорхе Антоніо «Ель Сільву» Ернадеса на тій підставі, що він «не надав доказів своєї невинуватості». Його засудили до 38 років і 60 днів тюремного ув’язнення. Однак таємниця гучного злочину, його мотиви, імена замовників та виконавців не розкриті й досі.

У статті Саso Regina:una sentencia encubridora («Справа Рехіни: вирок для прикриття»), одній із серії присвячених цій темі матеріалів, Арайсага викриває нелегітимність судового процесу.

«Генеральний прокурор штату Веракрус, – відзначає журналіст, – віддав перевагу версії губернатора Хав’єра Дуарте де Очоа. Замість того, щоб розкрити убивство, він сконструював версію винуватості особи, котра не мала можливості захистити себе, знехтував розслідуванням причетності головного підозрюваного і всіма доказами».

Арайсага характеризує судове рішення як «вирок для прикриття непокараного злочину проти журналістки, діяльність якої була невигідна владі штату Веракрус».

«Досить терпіти цих психопатів, які правлять нами, і наркополітиків, котрі використовують громадян, щоб вони розплачувалися за чужі злочини», – резюмує автор

  

Хорхе Карраско Арайсага закінчив Національний автономний університет Мехіко (la Universidad Nacional Autónoma de México), має ступінь магістра з журналістики автономного Мадрідського університету (la Universidad Autónoma de Madrid). Працював кореспондентом газет Reforma й El Economista та інформаційного агентства Notimex у Сантяго-де-Чіле. Співпрацював з  відділом інформації ООН у Мексиці з питань безпеки.

Справа, пов’язана з переслідуванням журналіста, викликала міжнародний резонанс. WAN-IFRA та Міжнародний інститут преси (IPI) надіслали відкритий лист-протест президенту Мексики Енріке Пеньї Ньєто. Медіаорганізації закликали його негайно розслідувати ситуацію і вжити необхідних заходів, щоб гарантувати безпеку журналіста.

За оцінкою «Репортерів без кордонів» (RSF) Веракрус, розташований на сході країни мексиканський штат, є перевалочним пунктом наркотрафіку до США і «виправдовує репутацію одного з найнебезпечніших місць для журналістів на планеті».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Rubén Espinosa, Proceso.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду