В Ірані під час вирішального етапу виборів блокують діяльність ЗМІ

00:00,
23 Травня 2013
1755

В Ірані під час вирішального етапу виборів блокують діяльність ЗМІ

00:00,
23 Травня 2013
1755
В Ірані під час вирішального етапу виборів блокують діяльність ЗМІ
«Швидкість інтернету падає, сайти критично налаштованих ЗМІ блокуються, а декількох журналістів знову ув’язнено», – так характеризує стан преси  на вирішальному етапі виборчної кампанії Комітет захисту журналістів (CPJ).

На цьому тижні Наглядова рада Ірану, членів якої призначає верховний лідер аятола Сеєд Алі Хосейні Хаменеї (Seyyid Əli Xameneyi), визначила список 8 «достойних» кандидатів у президенти. До списку не потрапили впливовий представник реформістського табору екс-президент Алі Акбар Хашемі Рафсанджані (Ali Akbar Hashemi Rafsanjani), а також висунутий чинним президентом Махмудом Ахмадінежадом Есфандьяр Рахім Машеї (Esfandiar Rahim Mashaei), яким заборонили балотуватися на червневих виборах.

Цей крок викликав суперечливу реакцію в іранському суспільстві. Після оприлюднення списку кандидатів, відзначає CPJ, іранці почали повідомляти про суттєве уповільнення інтернет-з’єднання в країні. Політологи і медіаексперти пов’язують це зі спробами влади попередити розгортання акцій протесту і всебічне висвітлення ЗМІ виборчих процесів.

Щоб обійти діючі у країні інтернет-фільтри іранці використовують, зокрема, анонімайзер VPN, однак тепер VPN почав працювати зі збоями. Про неможливість використання VPN повідомив, зокрема, репортер The New York Times Томас Ердбрінк (Thomas Erdbrink). Однак втручання у роботу мережі інтернет іранський уряд заперечує.

Крім уповільнення швидкості інтернету, підкреслює Комітет захисту журналістів, офіційний Тегеран посилив тиск і на ЗМІ. Так, було заарештовано редакторів видання Baztab Фоада Садегі (Foad Sadeghi) та Алі Газалі (Ali Ghazali), котрі у своїх публікаціях підтримували нині відстороненого від президентських виборів реформістського кандидата Акбара Хашемі Рафсанджані (Akbar Hashemi Rafsanjani).

Алі Газалі заарештували декілька тижнів тому, з того моменту від журналіста не надходить жодних звісток. Крім цього, влада не повідомила, у чому звинувачується Газалі, і де він зараз перебуває. Фоада Садегі заарештували на цьому тижні після допиту у генеральній прокуратурі.

Знову опинился за гратами, за даними CPJ, і четверо звільнених протягом останніх місяців репортерів – Бахман Ахмаді Амуе (Bahman Ahmadi Amouee), Массуд Бастані (Massoud Bastani), Хоссейн Ронагі Малекі (Hossein Ronaghi Maleki) і Мухаммед Даварі (Mohammad Davari).

Також, за даними газети Meyar News, минулого тижня було заблоковано як мінімум чотири сайти, котрі підтримують політику діючого президента. Серед них – сайти видань Roshanaei, Baharna, Bahar Online і самої Meyar News.

«Блокуючи сайти та уповільнюючи швидкість інтернету, іранська влада дає зрозуміти своїм громадянам, що вони не заслуговують на інформацію про вибори. Що це за вибори – коли журналістів ув’язнюють, а громадян позбавляють доступу до новин?» – заявив координатор Комітету захисту журналістів у Близькосхідному і Північноафриканському регіоні Шеріф Мансур (Sherif Mansour).

Президентські вибори в Ірані призначено на 14 червня 2013 року. На них оберуть 7-го президента країни, оскільки діючий президент Махмуд Ахмедінежад (Mahmoud Ahmadinejad) обіймає цю посаду два терміни поспіль і не може претендувати на третій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Marcus George, Reuters.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду