Журналісти – в нетрях африканської політики

Журналісти – в нетрях африканської політики

00:00,
28 Травня 2013
1583

Журналісти – в нетрях африканської політики

00:00,
28 Травня 2013
1583
Журналісти – в нетрях африканської політики
Журналісти – в нетрях африканської політики
Влада Уганди переслідує місцевих журналістів через лист опозиційного генерала про змову, яка має забезпечити посаду голови держави синові нинішнього президента.

Сенсаційний лист про загрозу змови на високому рівні, автором якого вважають найвищого посадовця з безпеки, викликав в Уганді ажіотаж серед політиків і в соціальних медіа. Тим часом поліція, щоб покласти край чуткам, «з почуттям обов’язку» переслідує провідні видання.

Поліцейські цілий день допитували трьох журналістів із приватної газети Daily Monitor стосовно тлумачення в цьому виданні листа координатора органів безпеки генерала Девіда Седжуси (David Sejusa), більш відомого як Тіньєфуза (Tinyefuza). Редактор Чарльз Мванґуг’я (Charles Mwanguhya) розповів мені таке: генерал, котрий час від часу кидає виклики президентському істеблішменту, стверджував у листі, що готується змова з метою вбити урядових високопосадовців.

Daily Monitor повідомила, що змова націлена на те, щоб забезпечити 2016 року посаду голови держави синові чинного президента Йовері Мусевені – бригадному генералові Мухузі Кайнеруґабі (Muhoozi Kainerugaba).

Ті, хто налаштований проти наміру піднести його на вершину влади – «проекту Мухузі» (Muhoozi project), неминуче наражаються на погрози агентів служб безпеки. Повідомляючи про це, Daily Monitor посилалася на генерала Седжусу, який підтвердив, що він – автор листа.

Хоча видання опублікувало офіційне спростування, Директорат із кримінальних розслідувань і розвідки викликав на допит стосовно скандальної історії головного редактора Daily Monitor Дона Ваньяму (Don Wanyama) і провідних журналістів цього видання Річарда Ванамбву (Richard Wanambwa) та Рісдела Касасіру (Risdel Kasasira).

«Вони хотіли дізнатися, яким чином ми отримали лист генерала Седжуси. Та ми не могли розкрити свої джерела інформації. Це суперечить нашому етичному кодексу», – сказав мені головний редактор.

Поліція офіційно не висувала проти журналістів обвинувачень. Однак звинуватила їх у приховуванні інформації й наказала повернутися на допит наступного ранку. Ваньяма вважає це «свого роду залякуванням».

Репортерів, які намагалися висвітлити повернення генерала Седжуси до Уганди з офіційної закордонної поїздки, перепинили й затримали, розповів мені журналіст Daily Monitor Ісаак Касамані (Isaac Kasamani). Йому та сімом іншим репортерам друкованих медіа й радіо не дозволили пройти через контрольно-пропускний пункт в аеропорту Ентеббе, інформувала Угандійська мережа з прав журналістів. Співробітники служби безпеки погрожували репортерові приватної телевізійної станції NBS Івану Кабаале (Ivan Kabaale) і протягом чотирьох годин протримали його в поліцейському відділку аеропорту. Зрештою, генерал Седжуса так і не з’явився.

Найгрубішим порушенням прав медіа став арешт агентами служби безпеки Джеймса Касіріву (James Kasirivu) – популярного ведучого радіостанції Endigito у північно-західному місті Мбарара. Особи в цивільному, розповів він мені, схопили його прямо у студії і тримали у спеціальному відділі розслідувань у столиці Кампалі.

Касіріву пов’язує свій арешт із коментуванням листа генерала Седжуси. «Я не заглиблювався в подробиці цієї справи, лише повідомив про неї. Та після виходу програми в ефір вони (агенти служби безпеки) відразу прийшли по записи», – розповів журналіст. Звільнили його через два дні.

Беата Челімо (Beata Chelimo), яка очолює спеціальну слідчу групу, заявила, що Касіріву звинувачують в отриманні 870 млн угандійських шилінгів ($337 тис.) у вигляді незаконних платежів від народного цілителя-шахрая, повідомляють медіа. Однак під час арешту агенти служби безпеки про це не згадували, а на його банківських рахунках не було виявлено відповідних фінансових коштів, розповів мені Касіріву.

Ведучий інформаційно-аналітичної програми World Express не вперше стикається з залякуваннями влади. Як свідчать місцеві журналісти, в січні підконтрольна державі Угандійська комісія з комунікацій вимагала від менеджменту радіостанції Endigito під загрозою втрати ліцензії призупинити його передачі. «Вони без жодних пояснень наказали тримати мене в підвішеному стані», – сказав Касівіру. Журналіст вважає, що це було помстою за те, що він надав слово чотирьом парламентаріям, які критикували уряд. У грудні 2010 року вихід Касіріву в ефір було призупинено після того, як він, пославшись на опитування, повідомив, що опозиційний суперник мав очевидну перевагу на виборах.

Залякування владою радіостанцій на заході Уганди посилюється під час виборів, оскільки цей регіон традиційно є одним із політичних оплотів правлячої партії. «Нині тільки деякі ведучі насмілюються виступати з політичними коментарями, – сказав мені Касіріву. – Інші бояться помсти своїх босів, які дослухаються до директив владної партії».

У січні поліція затримала трьох співробітників Twerwaneho Listener's Club – місцевої громадської організації, яка розробляє радіопрограми з прав людини та з проблем управління в регіоні, звинувативши їх у дифамації першої угандійської родини. В березні поліція заморозила банківські рахунки клубу, хоча закон цієї африканської країни такі повноваження передбачає тільки в судів.

Поліція й сили безпеки, які діють під егідою держави, схоже, мають намір залякувати будь-яке видання, що не замовчує критики владної партії чи заколот у її лавах. У новорічному посланні 2013 року президент Мусевені звинуватив медіа й політиків у «недисциплінованості» й попередив, що «буде вжито жорстких заходів». Вони, безперечно, посилюватимуться у зв’язку з тим, що Уганда поволі наближається до президентських виборів 2016 року, а владна партія вже заледве тримається при владі. Її «колінний рефлекс», що виявляється у бурхливій реакції на негативне висвітлення подій у медіа, не потрапляє в точку. Незважаючи на спроби усувати з ефіру радіоведучих і допитувати газетних журналістів, угандійці, як і представники медіа, обговорюють у соціальних мережах гострі проблеми на кшталт «проекту Мухузі». Кажуть таке: «Коли генерал Девід Седжуса чхає, застуджується уся Уганда».

Автор: Том Роудз (Tom Rhodes) – консультант КЗЖ з питань Східної Африки. Працює в столиці Кенії – Найробі. Роудз – засновник першої незалежної газети у Південному Судані.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

P.S. У скандальній історії довкола листа генерала Дейвіда Седжуси, що збурив африканську країну, крапку ще не поставлено.  

Як повідомили КЗЖ угандійські журналісти, 20 травня поліція оточила столичні офіси газети Daily Monitor. Вона мала ордер на обшук редакції й мала б шукати листа генерала Седжуси та інші документи. «Однак замість цього озброєні агенти відімкнули друкарський верстат, комп'ютерні сервери та радіотрансмісійне обладнання», – завив головний менеджер газети Алекс Асіімве (Alex Asiimwe).

Наступного дня охоронці порядку не дозволяли співробітникам редакції входити до компаунду. Газета і сайт закриті на невизначений час, розповів КЗЖ редактор Чарльз Mванґуг’я. «Таке враження, – сказав він, – що поліція проводить не тільки пошукову операцію, а й має на меті покарати увесь видавничий дім».

Того ж дня поліція взяла в облогу й офіси Red Pepper у Наманве, заявив головний редактор газети Арінайтве Руґ’єндо (Аrinaitwe Rugyendo). «Ми проводили редакційну літучку, коли близько 30 озброєних поліцейських оточили приміщення», – сказав він. Місцеві журналісти повідомили КЗЖ, що їм дозволили покинути приміщення редакції лише близько 6-ї вечора.

15 травня Red Pepper опублікувала прес-реліз, написаний адвокатом Седжуси, в якому коментувався лист генерала. Видання вже виконало судову постанову, передавши копію документа поліції. Однак так чи інакше охоронці порядку вирішили обшукати приміщення газети.

Прес-секретар поліції Джудіт Набакуба (Judith Nabakooba) заявила, що пошук триватиме, «поки не буде знайдено документи». Та в редакції Red Pepper не розуміють, про які документи йдеться.

Поліція закрила також дві радіостанції – FM Dembe та KFM, які належать Monitor Publications Limitedі і розміщені в тому ж компаунді, повідомили КЗЖ угандійські репортери.

Натомість, повідомляє AP,  сам генерал Девід Седжуса, який свого часу привів теперішнього президента до влади, а нині потрапив у немилість,  переховується у Лондоні. За ним стежать агенти угандійського президента і він вважає, що його життя у небезпеці.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Генерал Девід Седжуса / CPJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду