Китайські дипломати погрожують французькому журналісту через репортаж з Тибету

00:00,
13 Червня 2013
1178

Китайські дипломати погрожують французькому журналісту через репортаж з Тибету

00:00,
13 Червня 2013
1178
Китайські дипломати погрожують французькому журналісту через репортаж з Тибету
Представники китайської дипломатичної служби переслідують журналіста France 24 Сіріла Паяна після показу його репортажу «Сім днів у Тибеті». Про це повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

За даними RSF, через декілька днів після трансляції репортажу Сіріла Паяна (Cyril Payen) співробітники китайського посольства з’явилися в штаб-квартирі France 24 у Парижі, вимагаючи видалити відео «брехливого репортажу», який «рясніє помилками» з сайту видання. Крім цього, журналісту погрожували дипломати з китайського посольства у Бангкоці.

«Урядовці виского рангу не можуть поводитися як мафія. Посольство має право висловити свою незгоду з репортажем. Однак те, що дипломати намагаються залякувати журналіста, вимагаючи змінити матеріал, і викликають його з відвертим наміром допитати, виходить за всі допустимі межі», – відзначили у RSF, додавши, що, на жаль, подібні методи вважаються нормальними у Китаї, але у демократичних країнах вони існувати не можуть. Представники «Репортерів без кордонів» також звернулися до французької влади з вимогою відреагувати на цю ситуацію.

42-річний Сіріл Паян розповів медіаорганізації, що скориставшись на початку травня 2013 року послабленням контролю на тібетському кордоні, він таємно проникнув у країну, щоб відзняти репортаж про репресії проти тибетців.

Коли французький репортер 4 червня прибув до Бангкоку, на його мобільний зателефонували представники посольства Китаю у Таїланді, при цьому ані Паян, ні його керівництво не давали цього номера китайським дипломатичним службам. Журналіста просили якнайшвидше з’явитися у посольстві. Після цього Паян почав отримувати анонімні текстові повідомлення і дзвінки.

Як відзначає RSF, повідомлення, котре журналіст отримав 10 червня від представника посольства Китаю у Бангкоці, містило вже відверті погрози. Китайська дипслужба вимагала від Паяна з’явитися у посольстві і пояснити, зокрема, чому він намагався отримати китайську візу «незаконними методами».

Підсумовуючи ситуацію з Сірілом Паяном, «Репортери без кордонів» відзначають, що закордонним журналістам фактично забороняється відвідувати Тибет, а китайська поліція, як і раніше, перешкоджає висвітленню демонстрацій тибетців у провінціях. При цьому як привід для відмови у доступі до Тибету часто використовуються дані про несприятливі погодні умови і незадовільний стан доріг.

У січні 2012 року в провінції Сичуань було заарештовано знімальну групу CNN, журналістам не дозволили потрапити до сусіднього Тібетського автономного округу. У вересні 2012 року п’ятьох тибетських монахів заарештували за розповсюдження інформації про утиски Тибету з боку офіційного Китаю.

Також у лютому 2012 року журналісти не визнаного владою Клубу закордонних кореспондентів у Китаї (The Foreign Correspondents’ Club of China, FCCC) звернулися до влади з вимогою надати можливість вільно відвідувати закриті для них провінції і без обмежень брати інтерв’ю, однак уряд відхилив ці вимоги.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: France 24.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду