В Ірані перед виборами масово обмежується діяльність ЗМІ

00:00,
13 Червня 2013
1167

В Ірані перед виборами масово обмежується діяльність ЗМІ

00:00,
13 Червня 2013
1167
В Ірані перед виборами масово обмежується діяльність ЗМІ
Іран у переддень президентських виборів: кібератаки, репресії проти ЗМІ і відмови у наданні віз закордонним журналістам.

У Google заявили, що протягом останніх тижнів перед завтрашніми президентськими виборами в Ірані інженери компанії зафіксували «значний сплеск» фішингової активності в країні, повідомляє BBC. Атаки, за словами представника Google Еріка Гросса (Eric Grosse), здійснювалися з самого Ірану. «Протягом майже трьох тижнів, – відзначив Гросс, – ми виявили і попередили численну кількість фітингових атак, котрі реалізовувалися через електронну пошту. Метою атак було вивести з ладу акаунти десятків тисяч іранських інтернет-користувачів».

За словами Еріка Гросса, жертви атак отримували електронні повідомлення із лінками на нібито сервісні сторінки. Насправді ж посилання вели на сайти зловмисників, за допомогою цих ресурсів шахраї отримували персональні дані користувачів. Гросс назвав атаки «спонсорованими державою», а також підкреслив, що вони «політично вмотивовані» і «пов’язані з президентськими виборами в Ірані».

За даними «Репортерів без кордонів» (RSF), перебої зі швидкістю інтернету в Ірані почалися ще з середини травня, а чимало ресурсів, зокрема, сайтів інформаційних агентств, були заблоковані Робочою групою з визначення кримінального контенту (The Working Group for Determining Criminal Content).

24 травня цей регулюючий орган, очолюваний генеральним прокурором, заблокував консервативний портал Serat News. Причиною такого рішення було названо той факт, що ресурс порушив закон про вибори, надавши читачам можливість публікувати коментарі про те, що вони не будуть голосувати на президентськиз виборах через неприязнь до кандидатів, повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ)Статті 74 і 91 законодавства про вибори президента забороняють публікації негативних відгуків про кандидатів, за порушення цих норм передбачається покарання від побиття батогами до закриття видання терміном до трьох місяців. Стаття 698 ісламського Кримінального кодексу за публікацію недостовірної інформації передбачає позбавлення волі терміном до 2 років або 74 удари батогом.

Крім цього, робоча група наказала інтернет-провайдерам блокувати сайт інформаційного гентства Mehr після публікації виданням інтерв’ю з редактором Serat News. В інтерв’ю від 3 червня редактор Serat News критикував рішення про блокування сайту свого ЗМІ. Прикметно, що блокування викликало суперечки у рядах консерваторів, і було припинено тільки після втручання генерального прокурора. Також понад три тижні тому були заблоковані сайти пов’язаних з чинним президентом Махмудом Ахмадінеджадом видань Meyar News, Roshanaei, Baharna, і Bahar Online. Чи доступні ці ресурси зараз – не відомо.

27 травня Комітет з нагляду за пресою (The Press Oversight Committee) оголосив попередження газетам Shahrvand, Iran, Haft-e-Sobh і Mardomsalari, звинувативши їх у порушенні статті 6 закону про пресу, якою забороняється публікувати матеріали, що розпалюють ворожнечу, а також матеріали наклепницького характеру. Деякі з цих видань, повідомляє ISNA, прихильні до чинного президента, інші – до реформістів.

2 червня, інформує Fars News Agency, Тегеранський кримінальний суд заборонив власникам державної Iran Newspaper видавати газету протягом шести місяців через опубліковані виданням «неправдиві повідомлення». Опозиційний ресурс Jaras повідомив, що 22 травня було заблоковано сайт видання Mardomsalari. Чому і ким – також не відомо.

«Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднили інформацію про те, що близько 100 журналістів, котрі працюють в іранських державних ЗМІ, оприлюднили ноту протесту проти «повністю незаконної активізації блокування новинних сайтів». Медіаорганізація також повідомляє про арешт двох іранських журналістів – 4 червня затримали тегеранського кореспондента газети Mardomsalari і сайту Reform Оміда Абдолвагабі (Omid Abdolvahabi), 8 червня заарештували редактора відділу культури тижневика Parsargard Гесамалдіна Есламло (Hesamaldin Eslamlo). Причини арешту репортерів не відомі, так само як і місце їхнього перебування. 

Таким чином, зараз в Ірані ув’язнено рекордну кількість представників ЗМІ – в тюрмах перебувають 54 професійні і громадянські журналісти. «Останні прояви цензури засвідчили, що всі журналісти, незалежно від своїх політичних поглядів, не  можуть вільно працювати в Ірані, – заявив заступник директора комітету захисту журналістів Роберт Магоні (Robert Mahoney). – Однак найбільше постраждали прості іранці, котрим обмежили доступ до критичних публікацій».

Крім цього, за два дні до президентських виборів іранська влада відмовила у візах переважній більшості закордонних журналістів, підкреслюють представники «Репортерів без кордонів». В інтерв’ю France Culture посол Ірану у Франції Алі Агані (Ali Ahani) заявив, що його країна отримала від ЗМІ більше 1 тис. заявок на надання віз. Перевірка заявок потребує часу, однак іранське консульство у Парижі видало 30 віз, зауважив посол.

RSF також стало відомо, що закордонні журналісти, котрі отримали візи і вже перебувають в Ірані, позбавлені можливості вільно пересуватися столицею. Представникам ЗМІ заборонено висвітлювати зустрічі кандидатів у президенти, яких підтримують реформатори, вступати у контакти з опонентами уряду і родинами політв’язнів.

Один із закордонних репортерів, побажавши залишитися невідомим, заявив «Репортерам без кордонів»: «Щоразу, коли ви йдете на зустріч, вам необхідно отримати дозвіл від Міністерства культури та ісламської орієнтації. Ви повинні інформувати їх, кого хочете побачити, коли і де. І, на довершення всього, за вами будуть стежити нав’язані владою перекладачі».

Мохаммад Хоссейні (Mohammad Hosseini), міністр культури та ісламської орієнтації, попереджав, що всі заявки на візи від закордонних журналістів будуть уважно вивчатися. Це робиться для того, щоб «запобігти проникненню в Іран сіоністських шпигунів», пояснив міністр.

«Поки що не зрозуміло, скільки журналістів пройшли тест на сіоністське шпигунство», – відзначає Комітет захисту журналістів. Іранське міністерство ухиляється від коментування цієї інформації. Тим не менш, президентські вибори в Ірані будуть висвітлювати впливові міжнародні ЗМІ, зокрема The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, CNN, а також агентства Agence France-Presse, Associated Press і Xinhua.

Президентські вибори в Ірані призначено на 14 червня 2013 року. На них оберуть 7-го президента країни, оскільки діючий президент Махмуд Ахмедінежад (Mahmoud Ahmadinejad) обіймає цю посаду два терміни поспіль і не може претендувати на третій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Marcus George, Reuters.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду