Мінімум сім репортерів перебувать зараз в сирійському полоні

00:00,
25 Липня 2013
1188

Мінімум сім репортерів перебувать зараз в сирійському полоні

00:00,
25 Липня 2013
1188
Мінімум сім репортерів перебувать зараз в сирійському полоні
Міжнародний інститут преси (IPI) наводить 23 липня останню статистику, котра свідчить про те, що мінімум сім іноземних репортерів, викрадених всіма сторонами сирійського конфлікту, перебувають зараз в полоні в Сирії.

В 2013 році в Сирії десятки журналістів були викрадені різними сторонами конфлікту – лояльними Башару Асаду урядовими військами, групами повстанців, а в окремих випадках також і несирійськими ісламськими екстремістами. 11 з цих журналістів були вбиті.

У сирійському полоні, пише IPI, зараз перебувають двоє французьких журналістів, німецький позаштатний кореспондент, кореспондент італійської газети, бельгійський колумніст-фрілансер, американський позаштатний кореспондент, журналіст йорданського каналу і, можливо, інші репортери.  

Французів Дідьє Франсуа (Didier Francois) з Radio 1 і фотокореспондента Едуарда Еліаса (Edouard Elias) викрали на контрольно-пропускному пункті  біля Алеппо в червні 2013 року. Вважається, що за викрадення відповідальні урядові війська. Місцеперебування репортерів не відомо. 14 липня міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан (Jean-Yves Le Drian) заявляв, що Париж буде працювати над звільненням журналістів.

На початку травня урядові війська викрали поблизу кордону з Туреччиною німецького журналіста-фрілансера Арміна Вертца (Armin Wertz). За даними газети Der Tagesspiegel, він прибув на територію Сирії без дозволу. Невдовзі після його викрадення Міністерство закордонних справ Німеччини офіційно заявило, що працює над звільненням Вертца. Однак з того моменту жодних новин про журналіста не надходило.

Незадовго до викрадення Арміна Вертца поблизу Хомса зникли безвісти репортер італійської La Stampa Доменіко Кіріко (Domenico Quirico) і бельгійський колумніст П’єр Піккінен (Pierre Piccinin).

З серпня 2012 року не отримує звісток із Сирії родина американського журналіста Остіна Тайса (Austin Tice), котрий приїхав в країну, щоб висвітлювати громадянську війну. Тайс зник безвісти, коли збирався виїхати до Лівану. Держдепартамент США заявив, що журналіст приїхав в Сирію нелегально, і був захоплений урядовими військами.

Американського журналіста Джеймса Фолі (James Foley) викрали в листопаді 2012 року. Сирійський уряд стверджує, що не має даних про місцезнаходження Фолі. Президент Global Post Філіпп Белбоні (Philip Balboni) заявляв у травні 2013 року, що Джеймс Фолі, скоріше за все, був викрадений прорежимними групами, і був переданий сирійським урядовим структурам.

З серпня 2012 року після отриманого під Алеппо поранення зник безвісти йорданський журналіст супутникового телеканалу Al-Hurra TV Башар Фахмі (Bashar Fahmi). Дані про його поточне місцезнаходження також відсутні.

«Викрадення журналістів різними сторонами сирійського конфлікту повинне припинитися», – заявив директор зі з’язків з громадськістю IPI Ентоні Міллз (Anthony Mills). «Ми нагадуємо всім сторонам конфлікту, що журналісти – це сторонні спостерігачі, котрі ризикують своїм життям для того, щоб постачати світу важливу інформацію про сирійські події», – підкреслив він.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: La Razon.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду