Нобелівський комітет: Юсафзай буде кандидатом у майбутні роки

00:00,
19 Жовтня 2013
825

Нобелівський комітет: Юсафзай буде кандидатом у майбутні роки

00:00,
19 Жовтня 2013
825
Нобелівський комітет: Юсафзай буде кандидатом у майбутні роки
Голова Норвезького Нобелівського комітету Торбйорн Яґланд  (Thorbjørn Jagland) пояснив, чому пакистанська дівчина-блогер не отримала премію миру, а натомість отримала Організація із заборони хімічної зброї.

Нагородження Нобелівською премією миру вже не раз ставало темою гострих дискусій в інтелектуальних колах світу. Так й цьогорічна відзнака ОЗХЗ.

В  інтерв’ю відомій американській телеведучій Крістіан Аманпур (Christiane Amanpour) Яґланд пояснив, чому, всупереч прогнозам, Нобелівський комітет відзначив цього року не особистість, а Організацію із заборони хімічної зброї.

Небагато хто чув про ОЗХЗ перш, ніж перед нею постало ​​завдання ліквідації запасів хімічної зброї у Сирії, сказав Торбйорн Яґланд. Однак він заперечив,  що ця подія вплинула на рішення  комітету, оскільки його було ухвалено раніше.

Ми відзначили організацію за те, що вона вже зробила, заявив Яґланд. Однак  зараз дуже важливо морально підтримати  наміри ОЗХЗ у Сирії, додав він.

«Ми хотіли подати сигнал усьому світові, що тепер у нас є можливість  покінчити з цілою категорією зброї масового знищення», - наголосив Яґланд. До того ж, цього року виповнюється 20 років як було ухвалено Конвенцію про заборону хімічної зброї, додав він.

Однак телеведуча Крістіан Аманпур порушила питання: чому Нобелівська премія миру дісталася не 16-річній поборниці за права дівчат в ісламському світі на освіту Малалі Юсафсай (Malala Yousafzai). Адже саме її вважали найперспективнішою цьогорічною номінанткою.

«Малала - видатна, мужня дівчина. Вона, безумовно, буде кандидатом у майбутні роки, - сказав у відповідь Яґланд.Однак ми  не можемо нагороджувати людей чи організації, ґрунтуючись на опитуваннях. Ми  повинні зважати на волю Альфреда Нобеля».


Телеведуча опротестувала: «Опитувань, звісно, не було. Насправді вона отримала кулю в голову за те, що боролася за мир».

Яґланд пояснив, що комітет багато разів нагороджував особистості, наприклад, у 2010 році лауреатом Нобелівської премії миру став китайський політичний активіст Лю Сяобо (Liu Xiaobo).

«Ми не можемо робити так кожного року, -   заявив він. - Ми повинні зважати на час, в який жив Альфред Нобель, і на теперішнє становище у світі. Ось чому ми дійшли висновку, що цього року премією слід нагородити ОЗХЗ».

Нагадаємо, цього місяця Малала Юсафзай отримала нагороду від Європейського парламенту – премію ім. Сахарова «За свободу думки». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Малала Юсафзай. waynekspear.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду