Урядові війська та терористи продовжують знищувати журналістів у Сирії – «Репортери без кордонів»

00:00,
21 Листопада 2013
1018

Урядові війська та терористи продовжують знищувати журналістів у Сирії – «Репортери без кордонів»

00:00,
21 Листопада 2013
1018
Урядові війська та терористи продовжують знищувати журналістів у Сирії – «Репортери без кордонів»
За останні дні зросла кількість убитих в Алеппо репортерів. Також зруйновано два медіацентри. Налякані переслідуваннями з боку військових, сирійські медівники тікають у Туреччину.

«Затягуючи останнім часом зашморг довкола Алеппо, сирійська урядова армія бере на приціл журналістів і медіа», - так характеризують драматичні події в охопленій громадянською війною країні Репортери  без кордонів (RSF).

19 листопада армійський снайпер смертельно поранив журналіста Мохамеда Ахмеда Тайсіра Беллу (Mohamed Ahmed Taysir Bellou), коли той висвітлював бойові дії. Беллу був редактором каналу Al-Shahba TV, репортером інформаційної агенції  Shahba та очолював прес-службу бригади Ahrar Souria.

Крім того, протягом двох діб внаслідок бомбардувань регулярної армії у Сирії зруйновані два  медіацентри.

Минулої неділі, 17 листопада, серед білого дня вояки регулярної армії взяли під приціл офіси Aleppo News Network (ANN). Як свідчать перехоплені повідомлення, вони заявляли, що «у будівлі  засіли  кляті інформаційні  активісти». Приміщення мережі  частково зруйновані, хоча обійшлося без жертв.

За день до цього під час обстрілу регулярною армією було зруйновано Aleppo Media Center (AMC). Поранено його співробітників Фаді аль-Халабі (Fadi Al-Halabi) та  Мохамеда Таєда (Mohamed Tayed), і активіста Хассана Каттана (Hassan Qattan). Аль-Халабі розповів «Репортерам», що раніше йому на Facebook погрожували прихильники режиму.

З початку цього місяця «Репортери без кордонів» відзначають різке збільшення випадків викрадення озброєними групами новинарів у Алеппо та його передмістях. Протягом останніх трьох тижнів у полон узято щонайменше п'ятеро сирійських громадянських журналістів. «Прискорення такого темпу викликає надзвичайну тривогу», - наголошувала медіаорганізація в оприлюдненій у листопаді доповіді «Журналістика в Сирії: місія нездійсненна?» (Le journalisme en Syrie: une mission impossible?).

На сьогодні  понад 20 сирійських медійників залишаються заручниками у Сирії. 16 закордонних журналістів арештовані, перебувають на становищі бранців чи пропали безвісті, відзначають «Репортери».

16 листопада бойовики викрали в Алеппо громадянського журналіста Ахмеда Бремо (Ahmed Bremo). 

14 листопада близько 30 озброєних бойовиків увірвалися в офіс місцевого новинного сайту в Алеппо Zaman Al-Wasl, розшукуючи репортера Рафата аль-Ріфаея  (Ra’fat Al-Rifaei). В інтерв’ю на інформаційному сайті він заявив, що напад було вчинено через публікацію  на сайті його статей. Йому неодноразово  погрожували і відтоді він переховується.

12 листопада п'ятеро бойовиків викрали з його оселі в Алеппо Джомаа Муссу (Jomaa Moussa).

11 листопада  сирійські спецслужби арештували незалежного журналіста Омара аль-Шаару (Omar Al-Shaar), в його оселі  поблизу Дамаска. Арештований - головний  редактор англомовної сторінки  незалежного сайту DP-Press News.  

7 листопада за тим же сценарієм  бойовики  викрали одного із засновників Aleppo News Network та місцевої спілки репортерів (Aleppo Reporters Union) Абдулу Вахаба Аль-Муллу  (Abdul Wahab Al-Mulla). Цей громадянський журналіст відомий своїм критичним ставленням до режиму Башара Асада і до угруповань  збройної опозиції. Ведучий програми «Революція з трьома зірками» (la Révolution 3 étoiles) на каналі Halab Al-Youm, він неодноразово засуджував жорстокості, скоєні ісламістами.

1 листопада у передмісті Алеппо було  викрадено кореспондента каналу Orient TV  Муаяда Саллума (Muayyad Salloum).

28 жовтня фоторепортера сирійської опозиційної медіамережі Basma Зіада Хомсі  (Ziad Homsi)  викрали поблизу Алеппо на пропускному пункті, контрольованому  бойовиками «Ісламської держави Ірак» (ISIS) та терористичного угруповання «сирійської армії», коли він повертався з Туреччини.

29 жовтня біля власної оселі в Алеппо було смертельно поранено кореспондента телемережі Al-Arabiya Мохамеда Саїда Аль-Хатіба (Mohamed Saeed Al-Khatib).

Зазнаючи погроз від пов’язаної з «Аль-Кайдою» терористичної організації «Ісламська держава Ірак», сирійські репортери тікають з країни, повідомляють «Репортери». З початку листопада більше десяти з них покинули Сирію, шукаючи притулку у Туреччині. Однак чимало хто вирішив лишитися у Сирії, припинивши з остраху перед репресіями будь-яку діяльність.

«Ісламська держава Ірак» терпимо ставиться тільки до тих,  хто поширює чи публікує інформацію, затверджену емірами. «Іншу повністю замовчують, а її носіїв знищують, - коментує медіаорганізація. - ISIS вважає, що такі ЗМІ - плоди диявола, а будь-яка пов'язана з ними особа -  агент диявола, котрий асоціюється з проявами розпусти.  Тож їх потрібно знищувати в ім'я ісламу. Телеканали, такі як Al-Arabiya чи Orient TV вважаються невірними й нечистими».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Зруйноване Алеппо. heavy.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду