У Таїланді протестувальники змагаються за контроль над телемережами

00:00,
4 Грудня 2013
850

У Таїланді протестувальники змагаються за контроль над телемережами

00:00,
4 Грудня 2013
850
У Таїланді протестувальники змагаються за контроль над телемережами
У Таїланді проурядові та антиурядові демонстранти намагаються отримати контроль над ЗМІ. Такі дії є «реальною загрозою свободі та незалежності ЗМІ», заявляють «Репортери без кордонів» (RSF). 

Боротьба за контроль над телемережами розпочалася 1 грудня, коли антиурядові демонстранти увірвалися в офіси шести тайських телестанцій. Вони вимагали поширення їхніх заяв та ігнорування інформації, пов’язаної з діяльністю уряду. Маніфестанти  домоглися успіху у штаб-квартирі громадського телебачення - PBS у Бангкоку.

Антиурядові демонстранти увійшли до столичних офісів NBT та  Channel 11. У той час усі канали, крім державного NBT, змушені були транслювати заяву лідера опозиції Сутхепа Тхиаксубана (Suthep Thaugsuban). PBS передбачливо надала ідентичний час для виступу представникам урядових сил.

Тайська аудіовізуальна асоціація журналістів (l’Association des journalistes de l’audiovisuel thaïlandais), Асоціація тайських журналістів (l’Association des journalistes thaïlandais) та Національна аудіовізуальна рада Таїланду (Conseil national de l’audiovisuel) оприлюднили спільний прес-реліз, в якому засудили дії протестантів. Вони охарактеризували їх як «недемократичні»  й «небезпечні для свободи преси». Однак заява містить визнання того, що висвітленню антиурядових протестів  від самого початку приділялося замало уваги. Альянс преси Південно-Східної Азії (SEAPA), який базується у Бангкоку,  попередив, що дії опозиції загрожують незалежним медіа і журналістам.

2 грудня ужепроурядові протестанти погрожували підпалити телестанції, якщо вони продовжуватимуть транслювати заяви лідера опозиції.

Масові протести проти прем’єр-міністра Їнглак Чінават розпочалися у Таїланді  24 листопада, охопивши, передусім, столицю країни – Бангкок. Вони були переважно  мирними, однак у вихідні дні й минулого понеділка супроводжувалися насильницькими діями.

Антиурядові демонстранти спробували захопити будинок  уряду. Поліція застосувала сльозогінний газ і  водомети.

У понеділок  сутички спалахнули біля  поліцейських барикад. Протестувальники  кидали каміння і саморобні вибухові пристрої, а  сили безпеки використовували проти них сльозогінний газ та  гумові кулі. Від суботи під час зіткнень загинуло четверо мітингувальників.

Однак від учора, як повідомляє кореспондент BBC Джон Фішер (Jonah Fisher), у Бангкоку панує «зовсім інший настрій». У вівторок вранці сталася несподіванка. Щоб уникнути подальшої конфронтації, поліція  усунула бар'єри й огорожу з колючого дроту поблизу своєї штаб-квартири та запросила туди протестувальників. Їм дозволили також увійти до урядового будинку.

Заступник прем’єр-міністра Понгтхер Тхепканчана (Pongthep Thepkanchana) заявив, що поліцію попросив відступити уряд. «Ми бачимо, що протестувальники просто бажають захопити ці об’єкти, здійснивши символічний акт, - сказав він Reuters. - Тож ми хочемо компромісу». Начальник поліції сказав: «Усюди, де відбувалася конфронтація, ми наказали  поліцейським припинити дії».

Аналітики пов’язують теперішнє перемир’я як тимчасове, пов’язане  з підготовкою до святкування  цього четверга 86-х роковин від дня народження короля Пхуміпона Абдульядета (Bhumibol Adulyadej).Цю подію відзначають у дусі миру й благоговіння  перед монархом, якого  більшість тайців вважають напівбожеством. Слід додати, що Таїланд – це країна, де більшість населення сповідує буддизм і дотримується певних традицій.

Хоча напруженість у тайській столиці  спала, лідер опозиції Сутхеп Тхиаксубан пообіцяв боротися далі і домогтися відставки уряду.

Однак прем'єр-міністр Таїланду Їнглак Чінават відкинула вимоги протестувальників зректися влади. Вона заявила, що «відкрита для переговорів», а заклики замінити уряд новопризначеною «народною  радою»  охарактеризувала як «незаконні та  антиконституційні».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сутхеп Тхиаксубан. indianexpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду