В Азербайджані головред релігійного сайту отримав вирок за зберігання наркотиків

00:00,
10 Грудня 2013
922

В Азербайджані головред релігійного сайту отримав вирок за зберігання наркотиків

00:00,
10 Грудня 2013
922
В Азербайджані головред релігійного сайту отримав вирок за зберігання наркотиків
Бакинський суд з тяжких злочинів виніс у понеділок вирок – 10-річне позбавлення волі головному редакторові релігійного сайту Azadxeber.org Ніджату Алієву (Nijat Aliyev), повідомив «Кавказский узел».

Ніджата Алієва визнано винним «у незаконному придбанні або збереженні без наміру збуту наркотичних засобів, у поширенні релігійної літератури без відповідного дозволу, у діях вчинених    групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, у публічних  закликах  до  насильницького захоплення влади, насильницького утримання влади, насильницької зміни конституційного ладу та у підбурюванні до національної, расової, соціальної чи релігійної ненависті й ворожнечі з використанням службового становища».

Журналіст від самого початку відкинув інкриміноване йому звинувачення і заявив, що його переслідують з політичних міркувань.

Алієва арештували у травні 2012 року в азербайджанській столиці за звинуваченням у незаконному збереженні наркотиків. Як  стверджувало розслідування у нього вилучили  6,92 грама маріхуани.

Відтоді журналіста утримували у досудовому ув’язненні, декілька разів продовжуючи термін перебування за ґратами, а в січні висунули інші звинувачення.

Адвокат Ніджата Алієва Ялчин Іманов заявив кореспонденту «Кавказского узла»: «Його арештували за сфабрикованим звинуваченням. Наркотики йому підкинули. Інші пункти звинувачення також надумані».

У цьому переконаний і директор бакинського Інституту свободи й безпеки репортерів (Institute for Reporters' Freedom and Safety) Емін  Гусейнов (Emin Huseynov). «Ніджат Алієв, - заявив він, -     висвітлював проблеми порушення  прав віруючих.  На сайті Azadxeber.org критикувалося также проведення у Баку конкурсу   "Евробачення-2012 ". Однак кожний громадянин може мати власну думку. Хибно  кидати людей у тюрми за сфабрикованими звинуваченнями. Ніджат Аліев, безперечно, є політв’язнем», - наголосив Гусейнов.

Координатор програми Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів (CPJ) Ніна Огнянова (Nina Ognianova) закликала владу Азербайджану відкинути в апеляційному суді усі політично вмотивовані звинувачення проти Ніджата Алієва і звільнити його.

«Підкидання наркотиків журналістам – один з улюблених методів, який використовує влада, щоб змусити пресу замовкнути, - заявила вона. – Для азербайджанського уряду настав час припинити цю боягузливу практику».

У судовій справі фігурували ще 9 віруючих. Приводом для пред’явлення проти  них звинувачень стало поширене у соціальних мережах відео з критикою  проведення у Баку «Євробачення-2012». У сюжеті висловлювалася думка, що проведення конкурсу суперечить моральним цінностям азербайджанського народу, а також  осуджувалося ймовірне проведення в азербайджанській столиці у рамках пісенного конкурсу параду геїв. Крім того, там були заяви щодо порушення прав віруючих, заборони носити у школах хиджаб та коментарі на тему карабахского конфлікту.

Суд визнав їх винними за всіма пред’явленими проти них пунктами звинувачення і виніс тюремні терміни  від 3 років і 2 місяців до 9 років і 4 місяців. 

Підсудні та їхні родичі сприйняли судовий вирок з обуренням, вони скандували «Аллах Акбар!» і проклинали суддів, прокурора та владу. Група адвокатів має намір колективно оскаржити вирок.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ніджат Алієв. azerbaijanfreexpression.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду