Затримані в М'янмі журналісти Reuters провели у в’язниці вже 100 днів

Затримані в М'янмі журналісти Reuters провели у в’язниці вже 100 днів

15:21,
22 Березня 2018
2008

Затримані в М'янмі журналісти Reuters провели у в’язниці вже 100 днів

15:21,
22 Березня 2018
2008
Затримані в М'янмі журналісти Reuters провели у в’язниці вже 100 днів
Затримані в М'янмі журналісти Reuters провели у в’язниці вже 100 днів
Автори:
Журналісти агентства Reuters Ва Лон (Wa Lone) та Куав Со О (Kyaw Soe Oo) перебувають за гратами вже 100 днів.

Вони були заарештовані в грудні 2017 року під час розслідування того, як військові розграбували і спалили село меншини рохінджа. Під час нападу були вбиті 10 осіб, яких потім поховали в одній могилі.

Журналістів звинувачують в заволодінні секретними державними документами та порушенні законодавства про державну таємницю. Їм загрожує до 14 років ув’язнення. Суд провів вже 11 засідань й заслухав лише половину свідків із заявлених 25.

Уряд М'янми постійно відкидав звинувачення в етнічних чистках, але після публікації розслідування Reuters військові структури країни визнали, що солдати брали участь у вбивствах рохінджа.  

Головний редактор Reuters Стівен Адлер (Stephen J Adler) заявив, що журналістів заарештували просто за те, що вони виконували свої професійні обов'язки. «Вони повинні бути в ньюзрумі, а не у в'язниці», - додав він.

Нагадаємо, Ва Лон та Куав Со О отримали запрошення до ресторану в Янгоні від двох співробітників поліції, яких вони ніколи раніше не зустрічали. Під час вечері поліцейські передали журналістам згорнуті папери. Після того, як вони вийшли з ресторану, їх заарештували й звинуватили в тому, що вони отримали секретні документи завдяки обману.

Як повідомляло «Радіо Свобода», представники мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми 25 серпня. Військові країни влаштували розгін у штаті Ракін після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази й поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків. За даними міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» протягом першого місяця після виникнення насильства у М’янмі в серпні цього року було вбито щонайменше 6700 мусульман-рохінджа, серед яких багато дітей. Уряд М’янми заявляє, що його дії спрямовані не проти цивільних, а проти бойовиків.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Guardian / Reuters
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду