Затриманим у М'янмі журналістам Reuters загрожує 14 років тюрми

Затриманим у М'янмі журналістам Reuters загрожує 14 років тюрми

18:58,
10 Січня 2018
2183

Затриманим у М'янмі журналістам Reuters загрожує 14 років тюрми

18:58,
10 Січня 2018
2183
Затриманим у М'янмі журналістам Reuters загрожує 14 років тюрми
Затриманим у М'янмі журналістам Reuters загрожує 14 років тюрми
Автори:
Поліція М'янми офіційно звинуватила двох журналістів Reuters Ва Лона (Wa Lone) та Куава Со О (Kyaw Soe Oo) в порушенні закону про державну таємницю.

Про це повідомляє AFP.

За це їм загрожує до 14 років ув'язнення.

Нагадаємо, журналістів, які готували матеріал про переслідування військовими М’янми мусульманської меншини рохінджа, заарештували 12 грудня. ООН, світові лідери, правохисні та журналістські організацїі закликали владу країну звільнити співробітників Reuters.

AFP повідомляє, що того дня отримали певні документи під час вечері з двома поліцейськими. Після того, як вони вийшли з ресторану, їх заарештували й звинуватили в тому, що вони отримали секретні документи завдяки обману.

Суддя зазначив, що поліція звинуватила чоловіків за статтею закону про державну таємницю, який карає усіх, хто збирає, записує або публікує будь-яку державну інформацію або документацію, яка «може бути використана ворогом». 

Reuters наголошує, що їх журналісти не зробили нічого поганого, а сім'ї Ва Лона та Куава Со О припускають, що їх підставили.

Наступне засідання суду в справі заплановане на 23 січня.

9 січня США, ЄС та міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликали звільнити журналістів. 

Твіт на підтримку звільнення журналістів Reuters опублікував також колишній президент США Білл Клінтон.

«Вільна преса має вирішальне значення для вільного суспільства, затримання журналістів у будь-якому місці є неприйнятним. Журналісти Reuters, які утримуються в М'янмі, повинні бути негайно звільнені», – написав він.

Ва Лон та Куав Со О – м'янмарці. Ва Лону 31 рік, а Куаву Со О – 27. 

Як повідомляло «Радіо Свобода», представники мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми 25 серпня. Військові країни влаштували розгін у штаті Ракін після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази й поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків. За даними міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» протягом першого місяця після виникнення насильства у М’янмі в серпні цього року було вбито щонайменше 6700 мусульман-рохінджа, серед яких багато дітей. Уряд М’янми заявляє, що його дії спрямовані не проти цивільних, а проти бойовиків.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що соціальна мережа Facebook видаляє інформацію про жорстоку кампанію військовослужбовців М’янми, спрямовану проти національної меншини рохінджа. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
AFP
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду