Папа Римський висловив співчуття щодо вбивства журналістки на Мальті

Папа Римський висловив співчуття щодо вбивства журналістки на Мальті

10:39,
23 Жовтня 2017
1630

Папа Римський висловив співчуття щодо вбивства журналістки на Мальті

10:39,
23 Жовтня 2017
1630
Папа Римський висловив співчуття щодо вбивства журналістки на Мальті
Папа Римський висловив співчуття щодо вбивства журналістки на Мальті
Автори:
Папа Римський Франциск надіслав листа мальтійському архієпископу, в якому висловив співчуття після вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції (Daphne Caruana Galizia).

Про це пише The Guardian.

У листі від 20 жовтя він написав, що молиться за сім'ю загиблої журналістки та народ Мальти «в цей складний момент». Папа Римський Франциск також додав, що «засмучений трагічною смертю».

The Guardian звертає увагу, що такий вчинок – висловлення співчуття з приводу смерті приватної особи, є дуже нетиповим для Ватикану.

Тим часом у неділю, 22 жовтня, тисячі мешканців Мальти вийшли на масштабну демонстрацію з вимогою розслідувати убивство журналістки Дафни Каруани Галіції, повідомляє Times of Malta. Страйк відбувся біля штаб-квартири поліції, мітингувальники вимагали також відставки голови поліції і генерального прокурора країни. Учасники протесту заявили, що Мальта є «мафіозною державою» услід за тим, як її так назвав син загиблої й також журналіст Метью Каруана Галіція (Matthew Caruana Galizia).

Фото: Matthew Mirabelli, www.timesofmalta.com

Нагадаємо, 53-річна журналістка-розслідувачка Дафна Каруана Галіція загинула 16 жовтня. Її автомобіль вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому поблизу міста Біднія. Пані Каруана Галіція була відома своїми розслідуваннями корупції прем'єр-міністра Мальти Джозефа Муската та інших представників влади на основі «Панамського архіву».

Після загибелі журналістки Джозеф Мускат, якого вона гостро критикувала, засудив «варварську атаку на людину та свободу висловлення поглядів у нашій країні» й пообіцяв справедливе розслідування.

Троє синів убитої журналістки вимагають відставки прем’єр-міністра Мальти. Вони запропонували Джозефу Мускату перед відставкою також замінити комісара поліції та генерального прокурора на тих, «які не боятимуться приймати рішення на основі доказів, що свідчать проти нього та проти тих, хто його захищає». Раніше до цього ж закликала опозиція Мальти.

Як писав MediaSapiens, Європейська комісія засудила вбивство Дафни Каруани Галіції. «Ми сподіваємося, що справедливість восторжествує, хоча цього не буде достатньо, щоб виправити те, що сталося», – заявив речник організації Маргарітіс Схінас.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів, який цього року отримав Пулітцерівською премією за роботу з «Панамським архівом», висловив шок у зв'язку зі смертю Дафни Каруани Галіції і глибоку стурбованість свободою преси на Мальті. 

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж заявив, що обурений вбивством журналістки, й оголосив винагороду в розмірі 20 тисяч євро за інформацію про її вбивць.

Друзі Дафни Каруани Галіції також організували збір коштів на пошук її вбивць та замовників злочину. Через платформу краудфандингу за один день було зібрано понад 23 тисяч доларів. 

Уряд Мальти запропонував нагороду в 1 млн євро за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство мальтійської журналістки Дафне Каруани Галісії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
ZUMA Wire/REX/Shutterstock
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду