На переговорах щодо Сирії точиться медійна війна

На переговорах щодо Сирії точиться медійна війна

00:00,
28 Січня 2014
932

На переговорах щодо Сирії точиться медійна війна

00:00,
28 Січня 2014
932
На переговорах щодо Сирії точиться медійна війна
На переговорах щодо Сирії точиться медійна війна
Женевські переговори між представниками сирійського уряду та опозиції обернулися «запеклою інформаційною війною». Обидві сторони, виявляючи взаємну непримиренність, намагаються привернути на свій бік журналістів світових медіа, увага яких  прикута до мирного врегулювання проблеми у близькосхідній країні, відзначає Al Jazeera.

Минулої п’ятниці, повідомила катарська телемережа, представники сирійського  уряду по черзі спілкувалися на морозі у дворі штаб-квартири ООН у Женеві з репортерами провідних світових телеканалів.

Міністр інформації Сирії Омран аль-Зубі (Omran Al-Zoubi), його заступник Фейсал аль-Могдад (Faisal al-Moqdad) і радник президента Бутхайна Шаабан (Bouthaina Shaaban) звинувачували іншу сторону у затягуванні переговорного процесу. На противагу своїм опонентам, які  заявляють, що умовою вирішення проблеми є відставка  президента Башара Асада, вони, як і раніше, стверджували, що той залишиться при владі.

«Щоразу, коли один з них виходив з будівлі, десятки журналістів бігли за ним, а після цього приходила черга іншого урядовця. Той самий цирк продовжувався», – іронічно зауважує Al Jazeera.

Фейсал аль-Могдад, який вільно розмовляє англійською мовою, виходив до репортерів двічі і відповів на запитання майже кожного з них.

Катарська телемережа характеризує це як «рідкісну, надмірну відкритість до медіа сирійських  урядовців, які  зазвичай не з’являються перед журналістами». Керівник делегації міністр закордонних справ Валід аль-Муаллем (Walid al-Muallem) не з’являвся  публічно, однак надав медіа «найгарячіший» коментар. Він погрожував, що залишить переговори, якщо вони не будуть «серйозними».

Майже через чотири години у тому ж дворі опозиція почала свій «медіа-парад». Представник Національної ради Луай Сафі (Louay Safi)  заявив, що вона не піде на прямі переговори з урядом поки останній не підтвердить у письмовій формі, що він пристав на умови женевського  комюніке 2012 року про передачу влади.

У цей драматичний момент чимало журналістів вважали, що переговори опинилися на межі краху перш, ніж розпочатися. Невизначеність стосовно того, що станеться далі, нависала упродовж декількох годин, відзначає Al Jazeera. Закордонні журналісти  почали обговорювати зміни терміну своїх відряджень. Декотрі з них припускали, що їм доведеться відлітати із Швейцарії.
 

Переговори «Женева-2» щодо врегулювання сирійської проблеми  не мають чіткого терміну. Одні  журналісти вважають, що прилетіли висвітлювали кількаденну конференцію, а інші – що перемовини   можуть тривати упродовж тижнів, якщо не місяців.

Всупереч  прояву запеклої «медійної війни», спец-представник ООН та ЛАД Лахдар Брахімі (Lahdar Brahimi), якому випала складна роль посередника у переговорному процесі щодо мирного урегулюванні сирійської проблеми заспокоїв на прес-конференції репортерів, що переговори триватимуть. Однак, як відзначає BBC, вони зайшли у безвихідь: Каменем спотикання стала, передусім, проблема передачі влади тимчасовому уряду.

За даними ООН,  громадянська війна, що триває у цій близькосхідній країні з 2011 р., призвела до загибелі  понад 100 тисяч мирних жителів і, як стверджують міжнародні медіа-організації, перетворила її на найсмертоноснішу у світі для журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Повстанці в Південній Сирії. abc.net.au
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду