The Guardian: турецька влада посилює тиск на медіа

The Guardian: турецька влада посилює тиск на медіа

16:10,
29 Серпня 2016
2222

The Guardian: турецька влада посилює тиск на медіа

16:10,
29 Серпня 2016
2222
The Guardian: турецька влада посилює тиск на медіа
The Guardian: турецька влада посилює тиск на медіа
Автори:
Після спроби державного перевороту в Туреччині, уряд закрив понад 100 ЗМІ і видав ордери на арешти 48 журналістів.

Туреччина активізувала свій наступ на засоби масової інформації після спроби державного перевороту в минулому місяці. Правозахисні організації засудили хвилю постанов, які перетворили країну в світового лідера за арештами журналістів, пише The Guardian.

Через запровадження надзвичайного стану уряд має право виносити постанови про закриття засобів масової інформації: так було закрито 102 ЗМІ, серед них 45 газет, 16 телевізійних каналів, три інформаційних агентств, 23 радіостанцій, 15 журналів і 29 видавництв.

Ордери на арешт було видано щодо більш ніж 100 журналістів.  The Guardian з посиланням на незалежну журналістську платформу P24 повідомляє про 48 заарештованих від початку розслідування спроби перевороту 15-16 липня в Туреччині.

В цілому 2308 працівників засобів масової інформації та журналістів, деякі з них працювали у виданнях, які вважали пов'язаними з опозиційним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, втратили свої робочі місця. Також видання повідомляє про сотні скасованих урядових прес акредитацій та відкликаних паспортів: таким чином, журналісти втратили можливість виїхати закордон.

Турецький уряд наполягає на тому, ці кроки є виправданими з міркувань безпеки і вказує на те, що журналісти перебувають під слідством через їх можливу злочинну діяльність.

З цим не згодні правозахисні організації. «Одна з найбільших проблем в Туреччині - тісний зв'язок між судовими органами та урядом, що негативно позначається на свободі преси», -прокоментував Ерол Ондероглу, представник Туреччини в організації «Репортери без кордонів».

«Але уряд тепер може обійти суди в цілому, що призводить до ще більш неконтрольованої ситуації. Туреччина тепер знову займає лідируюче місце серед країн з найгіршою ситуацією щодо свободи преси», - переконаний Ондероглу. 

Довіра до судової системи країни була вже зруйнована і до спроби перевороту. Джан Дюндар, колишній головний редактор турецької газети «Cumhuriyet» оголосив на початку цього місяця він іде у відставку, заявивши, що він більше не вірить в турецьку судову систему. У травні Дюндар був засуджений до тюремного ув'язнення за звинуваченням у розголошенні державної таємниці. Зараз журналіст перебуває за кордоном і не збирається здаватись, принаймні, до кінця надзвичайного стану в Туреччині.

Днем пізніше суд розпорядився тимчасово закрити прокурдську газету «Ozgur gundem». Суд постановив, що газета виступала «де-факто» як рупор оголошеної поза законом Партії робітників Курдистану (ПРК).  Поліцейські провели обшук в офісі газети, затримавши 24 особи, з яких 22 були згодом звільнені.

«Ви бачите, щовідбувається», цитує  The Guardian думку медіа-юристи. «Вони використовують надзвичайний стан як можливість закрити всі медіа, які їм не подобаються».

Оскільки турецькі медіа опинилися під таким сильним тиском, невелика група відомих журналістів заснували інтернет-газету Gazete Duvar, ,яка прагне обійти глибоку поляризацію.

«Сайт поки не ідеальний, багато речей іще треба вдосконалити, але замість того, щоб скаржитися, як погано йдуть справи, ми хотіли зробити щось. Підтримуючи високі журналістські стандарти, ми хочемо змінити ситуацію на краще», - заявив головний редактор Алі Дюран Топуз.

Нагадаємо, що 14 квітня 2016 року Європарламент оприлюднив «Звіт щодо Туреччини», який виявився найнегативнішим із будь-коли поданих звітів. У ньому жорстко засуджено насамперед відсутність свободи слова в повсякденному житті та медіапросторі.

Відповідно до Всесвітнього індексу свободи преси (організації «Репортери без кордонів»), 2016 року Туреччина займає 151-ше місце з-поміж 180 країн у переліку.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
worldpoliticsreview.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду