У Туреччині немає свободи слова - Європарламент

У Туреччині немає свободи слова - Європарламент

17:20,
19 Квітня 2016
2678

У Туреччині немає свободи слова - Європарламент

17:20,
19 Квітня 2016
2678
У Туреччині немає свободи слова - Європарламент
У Туреччині немає свободи слова - Європарламент
Автори:
Більшість членів Європарламенту проголосувала за ухвалення звіту щодо Туреччини, у кожному пункті якого можна натрапити на жорстку критику на адресу турецької влади. «Звіт щодо Туреччини», автором якого виступила член Європарламенту від Нідерландів Кеті Пірі, сповнений критичних зауважень до турецького політикуму.

Документ, ухвалений 14 квітня 2016 року, виявився найнегативнішим з будь-коли поданих звітів. У ньому жорстко засуджується, насамперед, відсутність свободи слова у повсякденному житті та медіапросторі, а також спостерігається критика, спрямована на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана. 

У звіті наголошується, зокрема, на значному відхиленні від копенгагенських критеріїв. Європарламент висловив глибоке занепокоєння з приводу стагнації, яку Туреччина переживає у таких сферах, як свобода слова і друку, права людини, демократія і правова держава. 

«Необхідно вжити відповідних заходів, аби запобігти рейдам і цькуванню представників медіапростору і журналістів; потрібно розслідувати всі випадки нападів і погроз на адресу журналістів, а також активно запобігати тиску на засоби масової інформації. Слід розрядити напружену політичну атмосферу, що унеможливлює свободу слова у медіапросторі й мережі Інтернет. Європарламент засуджує брутальні й незаконні напади на офіси низки видань із подальшим арештом і присвоєнням майна», - йдеться у документі.

Надавши звіт, в якому пригадуються висловлення Ердогана на адресу Конституційного суду, в яких він казав, що «не приймає і не поважає його рішень», Європарламент закликав турецьку владу повернути свободу думки, слова і преси, які є одними з основних європейських цінностей, і терміново випустити на волю ув’язнених журналістів. 

У звіті, зокрема, згадується про численні порушення у сфері свободи преси: 

«Ми засуджуємо незаконні й насильницькі арешти турецьких журналістів, передусім, − представників газети «Zaman», яких було затримано нещодавно. Нас дуже бентежить той факт, що діяльність каналів групи «Digitürk» було припинено через їхні політичні переконання. 

Ми закликаємо турецький уряд припинити економічний і політичний тиск на представників вільної преси. Ми жорстко засуджуємо вербальне і фізичне насилля, постійний наклеп і використання законів, покликаних запобігати тероризму, проти журналістів. 

Блокування сайтів новин і сторінок у соцмережах змушує журналістів, які постійно бояться зростання тиску з боку влади, вдаватися до так званої автоцензури. Ми дуже занепокоєні через те, що було заблоковано десятки тисяч сайтів». 

Засудивши представників турецької влади за позбавлення іноземних журналістів акредитації і депортацію з країни, Європарламент висловив глибоке обурення з приводу поширення авторитаризму за часів панування провідної політичної партії сучасної Туреччини.

Нагадуємо, що 25 березня у Туреччині розпочався процес у справі двох відомих журналістів ліберальної турецької газети Cumhuriyet («Джумхурієт») Джана Дюндара і Ердема Гюля, звинувачених в шпигунстві і спробі державного перевороту.

Минулого року Репортери без кордонів (RSF) гостро засуджували Туреччину за спроби змусити замовкнути ЗМІ, які критикують уряд, закликаючи Кабінет міністрів заборонити цим медіа використовувати комунікаційну інфраструктуру держави, застерігаючи, що уряд таким чином прагне «закрити рот» незалежним ЗМІ напередодні виборів.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
focus.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду