В ООН висловили занепокоєння порушенням прав журналістів у Венесуелі

В ООН висловили занепокоєння порушенням прав журналістів у Венесуелі

17:14,
5 Серпня 2016
1812

В ООН висловили занепокоєння порушенням прав журналістів у Венесуелі

17:14,
5 Серпня 2016
1812
В ООН висловили занепокоєння порушенням прав журналістів у Венесуелі
В ООН висловили занепокоєння порушенням прав журналістів у Венесуелі
Автори:
4 серпня 2016 року два Спеціальних доповідачі ООН висловили стурбованість складною ситуацією зі свободою преси у Венесуелі, представивши як доказ ряд зафіксованих випадків тиску на журналістів і медіа-групи, а також фактів нападу на працівників сфери медіа.

Про це йдеться на сайті організації.

За словами Спеціального доповідача ООН з питання права на свободу думки й висловлювань Девіда Кея та Міжамериканського Спеціального доповідача з питання думки й висловлювань Едісона Ланца, нині венесуельські журналісти позбавлені можливості якісно виконувати свою роботу, пише bublbe.com.

«Загрози або напади на журналістів і засоби масової інформації не лише порушують права цих осіб, але й підривають здатність венесуельців і жителів інших країн бути в курсі подій, що мають вкрай важливе значення», - зазначив Девід Кей.

На думку експертів, частіше факти арештів журналістів, погроз, нападів і пошкодження їхньої апаратури фіксуються тоді, коли ЗМІ публікують новини про випадки мародерства або проведення антиурядових протестів. Вони відзначають, що така ситуація особливо небезпечна на тлі економічної кризи в країні та збільшеня політичної та економічної напруженості.

За офіційною інформацією Freedom House, тиск на свободу преси в Венесуелі вступив в активну стадію в 2014 році, коли журналісти почали висвітлювати спроби чинного президента Ніколаса Мадуро придушити антиурядові демонстрації, в ході яких було вбито понад 40 осіб і ще 900 були поранені.

У рейтингу країн за рівнем свободи преси, складеному організацією «Репортери без кордонів», Венесуела займає 139 місце з 180 країн, втративши за останній рік на дві позиції. До слова, ще у 2002 році, коли в рейтингу брало участь 135 країн, Венесуела займала 77 місце.

Серед основних причин такої низхідної динаміки «Репортери без кордонів» називають політичну складову роботи журналістів. Наприклад, великі незалежні засоби масової інформації на кшталт El Universal і TV Globovisión були скуплені прихильниками уряду, що спровокувало масові звільнення журналістів.

Крім того, згідно з поправками до Кримінального кодексу в 2010 році, на працівника ЗМІ накладаються санкції за будь-яке висловлювання, що ставить під сумнів повноваження президента. Примітно, що низка місцевих ЗМІ в останній рік була закрита через брак паперу.

Відомо, що після обговорення ситуації в країні 4 серпня експерти ООН направили лист уряду Венесуели з проханням надати роз'яснення з приводу фактів порушення прав журналістів, проте особливих надій щодо дій влади вони не мають.

«Вкрай важливо, щоб венесуельська влада діяла з належною ретельністю та швидкістю, встановивши факти та покаравши винних. Проте інформація, що зловмисники лояльні до груп з підтримки уряду й мають відношення до них, також викликає у нас підвищену тривогу», - відзначили Девід Кей і Едісон Ланц в офіційному прес-релізі.

Раніше MediaSapiens писав про те, що Союз журналістів Вірменії (СЖА) закликав порушити кримінальні справи проти правоохоронців, які застосували силу проти журналістів під час розгону демонстрації в Єревані (Вірменія) 29 липня. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
UN News Centre
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду