«Репортери без кордонів» опублікували перелік 12 світових лідерів - ворогів преси

«Репортери без кордонів» опублікували перелік 12 світових лідерів - ворогів преси

14:58,
4 Травня 2016
2773

«Репортери без кордонів» опублікували перелік 12 світових лідерів - ворогів преси

14:58,
4 Травня 2016
2773
«Репортери без кордонів» опублікували перелік 12 світових лідерів - ворогів преси
«Репортери без кордонів» опублікували перелік 12 світових лідерів - ворогів преси
Автори:
Кампанія, розроблена у Парижі на базі рекламної агенції BETC до Всесвітнього індекса свободи слова 2016 міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF), фокусується на лідерах 12 країн, які розтоптали свободу ЗМІ та заткнули роти журналістам найрізноманітнішими способами.

Напередодні Дня свободи преси «Репортери без кордонів» (RSF) запустили іронічну кампанію «Великий рік для цензури» про 12 глав держав, які відзначають свою перемогу над свободою ЗМІ. 

«Гранати, скинуті на радіостанції в Бурунді, обстріли журналістів через твіти у Туреччині, масштабна державна пропаганда у Китаї, Росії та Еритреї, ув’язнення блогера та публічне шмагання у Саудівській Аравії, табори військового зразка для затримання журналістів у Таїланді - це лише деякі приклади того, як поводяться ці 12 ворогів свободи преси». 

Де переліку світових лідерів-ворогів свободи ЗМІ увійшли:

  1. Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд (Саудівська Аравія)
  2. Ісайяс Афеверкі (Еритрея)
  3. Ільхам Алієв (Азербайджан)
  4. Абдель Фаттах Ас-Сісі (Єгипет)
  5. Прают Чан-Оча (Таїланд)
  6. Реджеп Таїп Ердоган (Туреччина)
  7. Кім Чен Ин (Північна Корея)
  8. Аятола Сеєд Алі Хосейні Хаменеї (Іран)
  9. Ніколас Мадуро (Венесуела)
  10. П’єр Нкурунзіза (Бурунді)
  11. Володимир Путін (Росія)
  12. Сі Цзиньпін (КНР)

Affiche 70x100 uk_bd[3] from robin grassi

Індекс свободи слова 2016 RSF підкреслив глибоке і тривожне зниження здатності журналістів працювати вільно та незалежно по всьому світу, включно з цими 12 країнами. 

«Журналістська незалежність підривається як у державних, так і в приватних ЗМІ, в результаті вдосконалення механізмів цензури та контролю за новинами, апаратів пропаганди та ідеологій, які ворожі до журналістики, зокрема, релігійний екстремізм. 

І в усьому всіті олігархи скуповують ЗМІ, піддаючи журналістів тиску, що додається до вже існуючого тиску з боку урядів часто в союзі з провідними корпоративними інтересами», - заявляють в RSF.  

Раніше «Репортери без кордонів» відзначили, що за минулий рік наступ на свободу слова спостерігався по всьому світу. Щоправда, у Всесвітньому індексі свободи слова міжнародної організації RSF Україна посіла 107 місце серед 180 країн, а отже піднялася на 22 позиції. За даними «Репортерів», найбільш серйозно ситуація погіршилася в Латинській Америці, хоча більшість країн регіону все ж потрапили в першу сотню рейтингу свободи слова. Найбільш вільною організація вважає пресу Фінляндії, Нідерландів, Норвегії, Данії та Нової Зеландії, а найменш вільними - пресу Туркменістану, Північної Кореї та Еритреї.

Нагадуємо, що вчора, 3 травня, у Всесвітній день свободи преси Генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН) Пан Гі Мун закликав уряди всіх країн сприяти розвитку вільних засобів масової інформації й взяти на себе відповідальність за захист їх незалежності.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду