The Guardian: в Росії «тролі» погрожують активістам, журналістам та правозахисникам

The Guardian: в Росії «тролі» погрожують активістам, журналістам та правозахисникам

14:40,
27 Травня 2015
2584

The Guardian: в Росії «тролі» погрожують активістам, журналістам та правозахисникам

14:40,
27 Травня 2015
2584
The Guardian: в Росії «тролі» погрожують активістам, журналістам та правозахисникам
The Guardian: в Росії «тролі» погрожують активістам, журналістам та правозахисникам
Автори:
Після анексії Росією АР Крим, активісти, журналісти та правозахисники, незгодні з владою і її пропагандою, почали отримувати погрози з описами жорстокої розправи через інтернет.

Про це пише The Guardian.

Видання нагадує, що «тролінг» - це глобальна проблема. Однак люди, які працюють в Росії, кажуть, що в цій країні вона набуває особливо небезпечного розмаху. Журналісти The Guardain запитали колишнього посла США в Росії, активіста і журналістку про отримані повідомлення з погрозами.

Ведуча радіостанції «Эхо Москвы» Каріна Орлова розповіла, що почала отримувати погрози через свою сторінку в Fаcebook після обговорення в ефірі з іншим журналістом Максимом Шевченком терористичної атаки на видання Charlie Hebdo у Франції. Журналісти почали сперечатися через погрози Рамзана Кадирова на адресу опозиціонера Михайла Ходорковського. Після цього ефіру Орлова почала отримувати погрози.

«Повідомлення приходили регулярно. І їхній зміст був не лише чимось на зразок: «Я дістанусь до тебе, стерво», були й більш детальні описи розправи. Два місяці я не надавала цьому значення. Думала, що це ціна роботи на ліберальну радіостанцію «Эхо Москвы». А зараз у Росії потужна атмосфера ненависті», - розповіла журналістка.  

За словами Орлової, довгий час вона сприймала погрози в інтернеті як «білий шум». І так тривало аж до вбивства Бориса Нємцова.

«Тоді я раптом усвідомила, що моє життя в небезпеці», - сказала вона.

Після цього Орлова провела кілька місяців в США. Потім поліція порушила проти неї справу. Журналістка кілька тижнів ходила на зустрічі зі слідчими. А ще через тиждень – залишила країну і поки не збирається повертатися.

Юрист Олег Хабібрашманов, який працює на правозахисну організацію «Комітет проти насильства», пригадує, як начальник чеченської поліції сказав: «Хлопці, я більше не можу гарантувати вашу безпеку». Його організація почала діяти в Чечні в 2009 році.

«Всі місцеві колеги одразу ж почали ставитися до нас, ніби ми були ходячими мерцями. Вони не хотіли спілкуватися з нами публічно. Це, м'яко кажучи, були напружені часи», - розповідає юрист.

В грудні минулого року правозахисники відправили листа генеральному прокурору автономної республіки з проханням звернути увагу на порушення закону з боку президента Рамзана Кадирова. Після цього офіс організації підпалили, її членів почали критикувати в ЗМІ, а місцеві правозахисники почали засуджувати сміливих колег.

«Люди пишуть мені на Facebook повідомлення на зразок: «Приберіть свої війська з незалежної Чечні і ми розберемося з Кадировим самі!». Звідки в мене такі сили? Я не знаю. Я впевнений, що роблю правильну справу: не дозволяю Росії сповзти до тоталітаризму і веду війну проти порушення прав людини», - розповів Хабібрашманов.

«Якось один з моїх підписників зізнався, що йому платять за образи. «Просто щоб ти знав, я тобою захоплююся. Але роблю те, за що мені платять», - написав він. Я зробив знімок цього повідомлення. Колись його опублікую», - додав правозахисник.

Колишній посол США в Росії і політолог Майкл МакФол помітив, що випадки образ в інтернеті посилилися після окупації Криму. Дедалі частіше дебати в соціальних мережах переходять на особисті образи.

"Інколи це просто кілька неприємних повідомлень. А часом в Twitter я отримую сотні повідомлень з однаковим змістом, ніби їхні автори скоординовані. Часом мені погрожують фізичною розправою, часом погрожують навіть моїм дітям. Я повернувся в США, щоб працювати викладачем в Університеті Стенфорда, але стало ще гірше", - розповів екс-посол.

За його словами, тепер він просто блокує тих, хто починає погрожувати і ображати його.

"Якщо вони кажуть: "Ти порушуєш мою свободу слова", - а я відповідаю: "Якщо в тебе право говорити все, що ти захочеш, то я маю право читати, все що захочу". Якщо російський президент захоче зменшити ненависть в соціальних мережах, це займе в нього 5 хвилин", - переконаний МакФол.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Каріна Орлова, The Guardian
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду