«Репортери без кордонів» нагадують про медіа, що є мішенями терористів

«Репортери без кордонів» нагадують про медіа, що є мішенями терористів

10:09,
22 Січня 2015
2101

«Репортери без кордонів» нагадують про медіа, що є мішенями терористів

10:09,
22 Січня 2015
2101
«Репортери без кордонів» нагадують про медіа, що є мішенями терористів
«Репортери без кордонів» нагадують про медіа, що є мішенями терористів
Автори:
Після теракту проти французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo «Репортери без кордонів» (RSF) нагадують про ще п’ять медіа, журналісти яких загинули через виконання своїх обов’язків.

Історії цих п’яти ЗМІ опубліковані на сайті «Репортерів».

Al-Iraqiya: «побіжна» жертва війни в Іраку

Втративши з березня 2003 року по серпень 2010-го 14 журналістів, національна телемережа Al-Iraqiya заплатила за війну в Іраку найбільшу людську ціну.  

Ще троє її співробітників були убиті, виконуючи професійну роботу, після виведення з країни американських військ.

Ця телемережа належить Media Network Group, створеній адміністрацією США і переданій іракській стороні. Вона й досі вважається близькою до шиїтських партій, що нині при владі у Багдаді. Саме тому її співробітники, яких повстанці звинувачують у зрадництві, постійно перебувають на їхньому прицілі.

230 медійників загинули у період між початком вторгнення США в Ірак і виведенням звідти останніх американських військ.

Після Другої світової, війна в Іраку забрала життя найбільшої кількості журналістів.

Express News: під прицілом Талібану (Пакистан)

Телемережа Express News, що здобула широке визнання за професіоналізм та ліберальні погляди, потрапила у вир насильства. 6 її журналістів і співробітників були вбиті лише протягом 2014 року. Кількість погроз смертю та нападів на офіси й оселі її репортерів важко перелічити.

Відповідальність за скоєння більшості з них взяло на себе терористичне угруповання Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), яке через критичне висвітлення його діяльності вважає Express News своїм ворогом.

Безкарність, що панує в одній з найбільш смертоносних у світі країн для журналістів, лише стимулює кампанію терору.

«Новая газета»: ціна незалежних розслідувань (Росія)

«Новая газета»,яку вважають вістрям незалежної розслідувальної журналістики у Росії, дорого платить за відсутність верховенства права в країні. З 2000 року були убиті щонайменше 5 її співробітників.

Деякі з них, як-от славетні Анна Політковська та Наталія Естемірова, невпинно документували порушення прав людини під час двох чеченських воєн. Ігор Домников і Юрій Щекочихін розслідували корупцію та організовану злочинність. Однак у більшості випадків вони не змогли виявити замовників злочинів.

RadioShabelle: журналістика в умовах безладу (Сомалі)

Найвідоміша сомалійська приватна станція Radio Shabelle – найбільш вразлива. З 2007 року загинуло щонайменше 10 її співробітників. Серед них – директори, котрих убивали одного за одним.

Станція є постійною мішенню ісламських бойовиків, які звинувачують радіостанцію у тому, що вона не підкоряється їм.

Radio Shabelle зазнає тиску і з боку уряду. У серпні 2014 року мовника тимчасово закрили.

Однак, незважаючи на погрози убивствами, ув’язнення, відтік з країни журналістів, радіостанція продовжує висвітлювати найгостріші теми.

2010 року «Репортери без кордонів» відзначили Radio Shabelle нагородою «За свободу преси». Тоді директор з міжнародних зв’язків Shabelle Media Network Алі Абді (AliAbdi)заявив:«Насне залякати. Ми сповнені рішучості й надалі вести боротьбу за незалежну інформацію і за повагу прав людини».

Радіотелевізійники у пастці «військового об’єкту» (Сербія)

Під час конфлікту у Косово, у ніч з 23 на 24 квітня 1999 року, авіація НАТО розбомбила будівлю Radiotélévision de Serbie (RTS) у Белграді. Під час нальоту загинули 16 співробітників телерадіостанції.

2002-го колишнього директора РТС Драголюба Мілановича (Dragoljub Milanovic) було засуджено до 9,5 року позбавлення волі за те, що він не евакуював медійників з будівлі. Натомість НАТО не надала жодної компенсації і ніколи не ставила під сумнів рішення про бомбардування. Альянс вважав будівлю РТС «законною військовою ціллю, оскільки звідти вели пропаганду». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
gizmodo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду