«Репортери без кордонів» відповіли Ердогану на його критику доповіді про насильство проти журналістів

«Репортери без кордонів» відповіли Ердогану на його критику доповіді про насильство проти журналістів

17:07,
25 Грудня 2014
2154

«Репортери без кордонів» відповіли Ердогану на його критику доповіді про насильство проти журналістів

17:07,
25 Грудня 2014
2154
«Репортери без кордонів» відповіли Ердогану на його критику доповіді про насильство проти журналістів
«Репортери без кордонів» відповіли Ердогану на його критику доповіді про насильство проти журналістів
Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган розкритикував доповідь RSF за 2014 рік як «спрямовану проти його країни» та як частку «політичної кампанії» проти нього особисто.

Медіаорганізація відповіла на його «злостиві» заяви на своєму сайті.

Вражений засудженням з боку ЄС нещодавньої поліцейської операції проти прихильників його опонента Фетхуллаха Ґюлена, голова держави здійснив наступ проти RSF, йдеться у відповіді.

На прес-конференції він затаврував оприлюднений нею підсумок насильницьких акцій проти журналістів та звинуватив організацію у тому, що вона диригує спрямованою проти нього «політичною кампанією».

За словами турецького президента, у доповіді здійснено «шалений» напад на Туреччину. Її віднесено до тих країн, де протягом року атак і погроз зазнали найбільше журналістів.

Водночас, як твердить Ердоган, замовчано репресії ізраїльської й єгипетської влади та держав-членів Європейського Союзу.

Генеральний секретар RSF Крістоф Делуар (Сhristophe Deloire) відповів: «Заяви Президента Турецької Республіки проти “Репортерів” ще раз показують: за будь-якою критикою Ердоган вбачає приховану змову. Його звинувачення – це прояв того ж ворожого ставлення до плюралізму, яке голова держави виявив щодо турецьких журналістів, котрим не пощастило сподобатися  йому».

Керівник медіаорганізації привернув увагу президента Туреччини до того, що йому було надано інформацію про подробиці 117 випадків нападів і погроз журналістів, зафіксованих цього року в країні.

«Чи потрібно нагадувати вам, - звернувся Делуар до Ердогана, - що “Репортери без кордонів” – незалежна неупереджена організація, висновки якої ґрунтуються на точній методології та на фактах, за які ми можемо звітувати?»

RSF спростувала твердження президента Туреччини пункт за пунктом.

Брехня №1  

• Реджеп Тайіп Ердоган висловив  жаль, що у доповіді RSF йдеться про «сімох журналістів, убитих у Палестин», однак не наголошується на відповідальності Ізраїлю. Це, за його словами, «створює враження, що репортери загинули з вини Палестини». Стверджуючи, що «Ізраїль несе відповідальність за смерть 16 журналістів», Ердоган наводить на думку, ніби «Репортери» намагаються вигородити ізраїльську армію, замовчати її відповідальність та звести до мінімуму число її жертв.

Під час військової операції у секторі Газа у липні-серпні 2014 р. у декількох повідомленнях RSF чітко підкреслювала відповідальність ізраїльської армії у загибелі 15 журналістів і медійників.  У них було засуджено цілеспрямовані бомбардування, жертвами яких стали медіа. Вони містили також вимоги порушити судові справи проти винуватців.

За своєю методологією , «Репортери» встановили: серед 15 загиблих 7 журналістів і 2 медійників були вбиті, виконуючи свій професійний обов'язок. Їхні імена з'явилися у «Барометрі свободи преси» та у щорічному звіті медіаорганізації.

В обох документах постійно згадується. де вони загинули. Однак RSF ніколи не стверджувала, що в їхній смерті винна палестинська влада.

Брехня  №2

Ердоган удає, що його дивує й інше: «Чому ви не вчиняли галас, коли десятки журналістів, серед яких були  й турецькі кореспонденти, арештовували в Єгипті? Коли журналісти інформаційного агентства Anatolie зазнавали нападів  чи  тиску.

У щорічному огляду RSF, який викликає гнів президента Туреччини, Єгипет викрито як другу країну, де 2014 р. було арештовано найбільше журналістів. Цього року медіаорганізація присвятила 18 повідомлень репресіям режиму Абделя Фаттаха ас-Сіссі проти професійних журналістів. RSF бере активну участь у глобальній кампанії за звільнення кореспондентів Al-Jazeera ув'язнених в Єгипті в ім'я боротьби проти «братів-мусульман», а також постійно нагадує про інших, імена яких не набули такого розголосу.

Так само хибно стверджувати, що RSF замовчувала тиск на кореспондентів агентства Anatolie. Вона  засуджувала  також напади на них турецьких сил безпеки під час жорстокого придушення демонстрацій. Натомість не було чути про реакцію на ці агресивні акції Ердогана.

Брехня №3

«RSF "захищає активістів нелегальних організацій, винних в убивстві у Туреччині поліцейського і в замаху на свободу, однак заплющує очі на те, що відбувається в ЄС», - стверджує Ердоган.

Що він має на увазі? Якщо йдеться про журналістів, арештованих під час операції 14 грудня проти медіа, прихильних до Фетхуллаха Ґюлена, то у

президента як гаранта Конституції дивне уявлення про презумпцію невинуватості. 

Достатньо відкрити сайт RSF, щоб констатувати: медіаорганізація постійно викриває   замахи на свободу інформації, в Європейському Союзі. Так, у листопаді- грудні ц.р. «Репортери» опублікували повідомлення на цю тему стосовно Італії, Греції, Франції, Болгарії, Великої Британії, Польщі, Ісландії, Португалії та Іспанії.

Наприкінці відповіді Ердогану «Репортери без кордонів» докладно повертаються до турецької теми. Медіаорганізація відзначає, що вона «постійно захищає свободу інформації у цій країні незалежно від того, який уряд перебуває там при  владі».  

Протягом перших мандатів Реджепа Тайіпа Ердогана як прем'єр-міністра RSF схвально відгукувалася про його  політичну волю реформувати уряд. В останні роки він здійснив «пакети судової реформи» та умовно звільнив більшість ув'язнених журналістів.

Однак, незважаючи на ці дії, доводиться визнати, що стан свободи інформації у Туреччині значно погіршується, резюмують «Репортери без кордонів». Свідчення цього – 154 місце, що його за рейтингом свободи преси RSF вона посіла  2014 року серед 180 країн світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Реджеп Таїп Ердоган, chitinews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду