ms.detector.media
MediaSapiens
Алесь Левчук, mediakritika.by
22.12.2014 17:57
Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»
Білоруського журналіста хочуть судити за «незаконне виготовлення ЗМІ»
На журналіста із міста Брест Алеся Левчука склали протокол за незаконне виготовлення та поширення продукції ЗМІ.

Журналіст розповів сайту charter97.org, що 18 грудня йому на мобільний зателефонував дільничний міліціонер і повідомив, що проти нього порушений адміністративний процес. У зв’язку з цим журналіст нібито повинен прийти до РУВС на допит 18 або 19 грудня.

«Я відразу попередив працівника, що все необхідно робити відповідно до закону – і без повістки в РУВС йти не збираюся», - каже журналіст.

За його словами, міліціонер пообіцяв особисто принести повістку, але не зробив цього. 20 грудня батьки журналіста поштою отримали лист, у якому був протокол за ч.2.ст 22.9 Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі, складений без пояснень Алеся Левчука. Натомість у надісланому документі було сказано, що журналіст відмовився ознайомитися з протоколом та підписати його.

Алесь Левчук також звертає увагу на те, що протокол складений із порушеннями: у ньому було виправлено дату виготовлення (з 29 на 19), містяться «абсурдні формулювання», наприклад «… здійснив незаконне виготовлення засобів масової інформації».

«Зокрема у протоколі стверджується: 24.11.2014 року близько 13.00 гр-н Левчук А. С, не маючи акредитації у якості журналіста на території РБ, перебуваючи на вулиці Радянській взяв інтерв’ю у громадянина Цимбалова Д.С., яке розмістив у комп’ютерній мережі інтернет на сайті польського телеканалу “Белсат”, чим порушив вимоги ст. 36 п 15. ст 1 закону РБ від 17.07.2008 Про засоби масової інформації, чим здійснив незаконне виготовлення засобів масової інформації», - розповідає журналіст.

Алесь Левчук зауважує, що не можна до фізичної особи застосовувати статтю, яка стосується юридичних осіб. «Оскільки зрозуміло, що я ніяким чином не міг виготовити засіб масової інформації. І тим більше, перебуваючи на вулиці Радянській у Білорусі, розмістити матеріал на сайті телеканалу у Польщі», - каже він, додаючи, що ніхто не довів, що він особисто виготовив та розмістив матеріал.

У зв’язку з інцидентом Алесь Левчук планує подати до прокуратури скаргу на дії міліції.

Нагадаємо, у Білорусі в суботу ввечері заблокували незалежні інтернет-сайти.

ms.detector.media