Колумбійському фоторепортеру і правозахиснику Хуану Пабло Гутьєрресу погрожують убивством

00:00,
29 Серпня 2014
1358

Колумбійському фоторепортеру і правозахиснику Хуану Пабло Гутьєрресу погрожують убивством

00:00,
29 Серпня 2014
1358
Колумбійському фоторепортеру і правозахиснику Хуану Пабло Гутьєрресу погрожують убивством
Відомому незалежному колумбійському фоторепортеру і борцю за права індіанців Хуану Пабло Гутьєрресу (Juan Pablo Gutiérrez) останнім часом постійно погрожують смертю. Він не в змозі повернутися додому і після звернення до влади захистити його все ще чекає на відповідь, повідомили «Репортери без кордонів» (RSF).

«У Колумбії чи де б він не був його час добігає кінця», - говориться в одному з меседжів, надісланих йому воєнізованим угрупованням Las Águilas Negras («Чорні орли»).

Висловлюється припущення, що Гутьєрреса тероризують ті ж самі кола, які вже залякували його 2011 року. Тоді журналіст опублікував серію репортажів, щоб привернути увагу громадськості до трагічної долі індіанського племені Нукак на південному сході колумбійської Амазонії.

Тепер воєнізоване угрупування звинувачує журналіста і правозахисника у тому, що він не виконав його вимог, не покинув назавжди країну і не припинив «вовтузитися з тубільцями».

Хуан Пабло Гутьєррес був міжнародним делегатом Національної організації корінних народів Колумбії (ONIC). Він розробляє документальні проекти й веде фото-кампанії на захист етнічних громад, приречених на вимирання у цій латиноамериканській країні. З цією метою він співпрацює із відділеннями Amnesty International у Колумбії та у Франції.

2013 року, після збройного замаху на життя Гуттьєреса, ONIC звернулася із проханням до влади включити його до державної програми Національної спілки захисту (UNP) – державного органу, що відповідає за охорону журналістів, правозахисників та юристів, життя яких перебуває під загрозою у зв'язку з їхньою професійною діяльністю.

Проте адвокат ONIC Кармен Роса Аріса (Carmen Rosa Ariza) засвідчує, що попри ризики, пов’язані з діяльністю фоторепортера, жодної реакції на попередні запити не було. Вони застрягли у бюрократичних інстанціях.

Після серпневих погроз фоторепортер знову звернувся до UNP. Адвокату відомо, що цього разу його справу за «надзвичайною процедурою» передано безпосередньо директору програми.

Хуан Пабло Гутьєррес заявляє, що у тому разі, якщо він отримає гарантії безпеки, то й надалі працюватиме у Колумбії, захищаючи права корінних громад.

Воєнізовані угруповання, відзначають «Репортери без кордонів», - головне джерело небезпеки для журналістів і правозахисників у Колумбії. Провал їхнього знешкодження демонструє намір терористів вести жорсткі кампанії проти репортерів.

Згадувані «Чорні орли» здійснювали їх проти місцевої преси у 2006-2007 рр. Згодом воєнізоване угруповання оприлюднило список із п’яти репортерів-смертників.

За Індексом свободи преси RSF Колумбія посіла 2014 року 126 місце серед 180 країн світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Хуан Пабло Гутьєррес, amnesty.ca
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду