У Латвії фіксують нову хвилю кібератак через підтримку України

У Латвії фіксують нову хвилю кібератак через підтримку України

17:35,
1 Вересня 2024
952

У Латвії фіксують нову хвилю кібератак через підтримку України

17:35,
1 Вересня 2024
952
У Латвії фіксують нову хвилю кібератак через підтримку України
У Латвії фіксують нову хвилю кібератак через підтримку України
Минулого тижня у Латвії відбулася нова хвиля кібератак на державні сайти, яка хоч і уповільнила їхню роботу, проте не змогла повністю зупинити. На відміну від попередніх атак, цього разу хакери провели дослідження сайтів перед самою атакою, що дозволило їм діяти ефективніше.

Про це повідомляє Lsm.lv.

Згідно з коментарем голови Cert.LV (Установа з реагування на інциденти інформаційної безпеки Латвії) Байби Кашкіної, атаки мали на меті зробити роботу сайтів повільною або ускладнити доступ до них.

Атаки базувалися на специфічних запитах, наприклад, у пошукові поля сайтів. Це може значно уповільнити сайт або зробити його недоступним. Метою атак не було отримання конфіденційної інформації чи даних, а саме перешкоджання доступу до сайтів.

Безпекові фахівці Латвії підтверджують, що атаки, найімовірніше, організовують російські та білоруські служби.

«Є хактивісти, які відкрито підтримують агресію Росії та її політику. Атаки напряму пов'язані з наданням Латвією допомоги Україні та останніми пакетами підтримки», — пояснила Кашкіна.

Латвійський державний центр радіо та телебачення, відповідальний за захист інтернет-ресурсів державних установ, також підтвердив, що атаки мають політичну мотивацію і є ознаки централізованих та оплачуваних атак.

«Щоразу, коли Латвія надає чергову допомогу Україні, очікується хвиля атак. Так було і в попередні роки під час різних свят чи політичних рішень», — зазначила представниця центру Вінета Спругайне.

Хоча кібератаки переважно ретельно плануються і можуть тривати кілька днів, повністю зупинити роботу сайтів хакерам вдається рідко. Найдовша атака тривала два місяці 2023 року. За словами Кашкіної, проблеми з роботою сайтів є незначною ціною, яку Латвія готова платити, підтримуючи Україну в її боротьбі за свободу.

Нагадаємо, Данія створить міністерство для боротьби з кібератаками та шпигунством.

Фото: Shutterstock. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду