Більшість опитаних росіян підтримує війну і водночас хоче її завершення

Більшість опитаних росіян підтримує війну і водночас хоче її завершення

20:54,
16 Травня 2023
3625

Більшість опитаних росіян підтримує війну і водночас хоче її завершення

20:54,
16 Травня 2023
3625
Більшість опитаних росіян підтримує війну і водночас хоче її завершення
Більшість опитаних росіян підтримує війну і водночас хоче її завершення
Інститут конфліктології та аналізу Росії презентував результати дослідження «Дзеркало Росії»

41% опитаних росіян вважає, що так звана «СВО» має завершитись уже через пів року, 54% — що українці та росіяни є одним народом, а 43% — що Росія воює з військами НАТО. Такі дані назвав доктор соціологічних наук, керівник аналітичного центру «Інститут конфліктології та аналізу Росії» Олександр Шульга під час круглого столу «Рашизм. Зрозуміти, щоб подолати».

Опитування проводили з грудня 2022 року по квітень 2023-го, участь взяли 1600 росіян віком від 18 років. За словами Олександра Шульги, запитували респондентів телефоном, щоб убезпечити як операторів, так і опитуваних: «Ми не можемо проводити face to face інтерв’ю — людей просто посадили б. Ми досліджуємо питання підтримки війни, але не говоримо про це росіянам "в лоб", не називаємо війну війною, бо людей можуть посадити. Тому респондентам ми говоримо "спеціальна військова операція"», — каже експерт. 

Дослідження показало чимало протиріч у відповідях росіян. Олександр Шульга назвав це «розірваною свідомістю». Наприклад, у квітні 2023 року 35% опитаних вважають, що події в РФ розвиваються у правильному напрямку, 84% підтримують заборону на виїзд військовозобов’язаних за кордон, 69% за введення в Росії єдиного реєстру військовозобов'язаних, більш ніж половина опитаних позитивно ставляться до міністра оборони РФ Сергія Шойгу та власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина.

Водночас так звану «СВО» росіяни вважають однією з найбільш актуальних проблем РФ на сьогодні — 36% респондентів віддали голос за «СВО». 34% назвали головною проблемою низький рівень зарплат і пенсій. Більшість опитаних громадян РФ — 58% — проти прирівнювання електронних повісток військовозобов'язаним до паперових, 60% проти другої хвилі мобілізації і 46% опитаних мають серед близьких та знайомих загиблих на війні.

За словами Олександра Шульги, росіяни досі не розуміють конкретних цілей війни. Вони ставляться до війни як до напасті, форс-мажору, природної катастрофи — як до будь-якого явища, на яке російський народ не може вплинути і вважає себе непричетним до цього. Ба більше, дослідники помітили серед росіян тенденцію до кримінальної ментальності. «Наприклад, закон — це вторинне, а первинне — це правда. Ми так і ставили питання: "У чому сила — в правді, навіть якщо вона суперечить закону, або в законі і йому треба слідувати завжди?" 61% відповів, що сила в правді. А правда для них — це те, що є лише в офіційному дискурсі», — каже Олександр Шульга.

Зазначимо, що на початку травня Верховна Рада офіційно визнала «рашизм» державною ідеологією Росії. Український парламент закликав міжнародні організації та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму та визначив «рашизм як новий різновид тоталітарної ідеології та практики, який лежить в основі режиму, що сформувався у Російській Федерації під керівництвом президента В. Путіна та ґрунтується на традиціях російського шовінізму й імперіалізму, практиках комуністичного режиму СРСР та націонал-соціалізму».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Blandale
22:00 / 16.05.2023
Нехай будуть прокляті до 7 покоління.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду