Опитування у «Києві Цифровому»: Третина киян перейшли на українську після 24 лютого

Опитування у «Києві Цифровому»: Третина киян перейшли на українську після 24 лютого

11:00,
7 Лютого 2023
1312

Опитування у «Києві Цифровому»: Третина киян перейшли на українську після 24 лютого

11:00,
7 Лютого 2023
1312
Опитування у «Києві Цифровому»: Третина киян перейшли на українську після 24 лютого
Опитування у «Києві Цифровому»: Третина киян перейшли на українську після 24 лютого
Головною перешкодою, щоб перейти на українську, опитані кияни називали звичку.

Стали відомі результати опитування щодо розвитку української мови у Києві, яке проводилося у застосунку «Київ Цифровий», повідомляє «Читомо».

Третина опитаних киян (33%) відповіли, що перейшли на українську під час повномасштабної війни. Ще майже половина (46%) відповіли, що давно спілкуються українською. Лише 13% опитаних зазначили, що надалі розмовляють російською.

Українську називають рідною 86% опитаних, водночас 12% кажуть, що їхня рідна мова – російська.

Під час роботи третина опитаних спілкується одночасно українською й російською (30%), 60% — повністю українською. Під час навчання відсоток україномовних вищий — 12% спілкуються обома мовами, а 81% лише українською.

Для спілкування вдома майже половина (47%) обирає українську, а більше третини користуються в побуті двома мовами (37%).

Перейти на українську майже половині (47%) заважає звичка. 21% вказали причиною особисті страхи й невпевненість. Майже чверть опитаних (24%) вважають, що українську культуру недостатньо популяризують у суспільстві.

79% опитаних вважають, що найкраще допомагає почати спілкування українською українськомовне оточення. 11% відповіли, що найкращими помічниками тут є кіно, музика й культурні заходи, і лише 4% відзначили, що допомогою можуть бути мовні закони.

Більшість опитаних (89%) не відвідували розмовні клуби, щоб поліпшити свою українську мову, хоча 33% називають такі клуби найзручнішим форматом вивчення мови. Як зручний формат також обрали мовні курси онлайн чи офлайн (28% і 14% відповідно), а також зустрічі з мовними експертами (15%) і письменниками (11%).

Загалом рівень своєї мови опитані кияни оцінюють високо. Майже половина (48%) сказали, що роблять незначні помилки, а 43% вважають, що спілкуються вільно.

Опитування провели у межах розробки Міської концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці. Опитування мало на меті дізнатися громадську думку щодо справжнього стану використання української мови в Києві та визначити основні інструменти для опанування української мови.

 

Нагадаємо, у листопаді майже 400 тисяч людей проголосували у додатку «Київ Цифровий» за повернення історичних назв 32 вулицям, проспектам та площам Києва. 

Відзначимо, за даними КМІС, на сьогодні 58% українців спілкуються у повсякденні виключно або переважно українською мовою. За останні чотири роки цей показник зріс на 9%. Кількість тих, хто користується українською в інтернеті, зросла вдвічі. При цьому 80% опитаних вважають, що українська має бути основною в усіх сферах і лише 9% вважають російську мову важливою для України.

Фото: «Радіо Свобода»

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду